750 френски войници участват в операцията в Мали

750 френски войници участват в операцията в Мали
Франция започна операция в Мали на 11 януари, след като ден по-рано ислямистите превзеха северния централен град Кона в четвъртък след няколко дни ожесточени сражения с армията. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

750 френски войници участват в операцията в Мали, обяви президентът на Франция Франсоа Оланд в Абу Даби.

По думите му броят на френските войници в африканската държава ще се увеличава, като съобщи, че последните въздушни удари през нощта срещу вторник са постигнали целите си, предадоха АФП и БГНЕС.

„Засега в операцията там участват 750 наши войници, но числеността им ще се увеличава“, посочи държавният глава пред журналисти по време на посещение във военноморската база Camp de la Paix, където има и френски военнослужещи.

Той добави, че ударите през тази нощ са постигнали целите си. Франция „ще продължи да поддържа сухопътни и въздушни сили“, добави Франсоа Оланд, според когото разполагането на африкански войски ще отнеме „цяла седмица“.

След снощните удари джихадистите са се изтеглили от големите градове в северната част на страната, но са превзели град Диабали, на 400 м северно от столицата Бамако.

Франция започна операция в Мали на 11 януари, след като ден по-рано ислямистите превзеха северния централен град Кона в четвъртък след няколко дни ожесточени сражения с армията. Кона се намира на 70 км от град Мопти, където е разположена регионалната щабквартира на малийската армия.

Съветът за сигурност на ООН поиска бързо разполагане на африкански въоръжени сили в размирните северни райони на Мали.

През декември органът на световната организация одобри дислоцирането на 3300 души под африканско ръководство там.

#Мали #Франция #Франсоа Оланд #Президент на Франция #Съвет за сигурност на ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници