Фич вероятно ще понижи рейтингите на Италия, Испания, Белгия

Фич вероятно ще понижи рейтингите на Италия, Испания, Белгия
Снимка: Труд
A A+ A++ A

Международната кредитна агенция „Фич" постави „под лупа" кредитните рейтинги на шест страни-членки на еврозоната.

Наред с Белгия, Словения, Ирландия и Кипър - страни, за чиито рейтинги има "повишена възможност да бъдат понижени в близко бъдеще", са и Италия и Испания.

Според комюнике на рейтинговата агенция "интензивното развитие на кризата в еврозоната от юли насам представлява съществен негативен шок за региона".

"Цялостно решение" е "технически и политически недостижимо", твърдят от "Фич". Според агенцията Европейската централна банка трябва да се ангажира "по-активно и по-експлицитно" в помощ на платежоспособни членове на еврозоната, които срещат ликвидни трудности.

Решението на Фич означава, че рейтингите на шестте страни под наблюдение – Италия, Испания, Белгия, Словения, Ирландия и Кипър – може да бъдат намалени до края на януари 2012 г..Те вече бяха поставени под негативна перспектива.

"Фич" съобщи, че ще вземе предвид усилията на тези страни за оздравяване на финансите им, но подчерта, че "систематичният характер" на кризата в еврозоната има дълбок негативен ефект върху икономическата и финансова стабилност в целия регион и най-вече в тези най-уязвими държави.

Според "Фич" срещата на върха на ЕС в Брюксел миналата седмица не е дала "глобално решение" на дълговата криза в еврозоната и допълни, че е необходима по-силна намеса на Европейската централна банка (ЕЦБ).

"След срещата на върха на ЕС на 9 и 10 декември "Фич" заключи, че глобално решение на кризата в еврозоната е технически и политически невъзможно", съобщи агенцията.

Тя определя като положителни ангажиментите на лидерите на ЕС да ускорят създаването на Европейски механизъм за стабилност, но е обезпокоена от липсата на надежден орган, гарантиращ финансовата стабилност.

"Фич" иска по-засилен и по-ясен ангажимент на ЕЦБ, за да се смекчат рисковете от кризата на ликвидностите за платежоспособните държави, които обаче потенциално може да станат уязвими заради липсата на ликвидни средства.

#кредитна агенция #Фич #рейтинг #Белгия #Словения #Ирландия #Кипър #Италия #Испания #криза #еврозона #Европейската централна банка #ЕЦБ #ЕС #Брюксел #Европейски механизъм за стабилност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници