13 януари - Ден на българското кино

13 януари - Ден на българското кино
Датата на прожекцията на първия български игрален филм – 13 януари, е професионалният празник на работещите в българското кино. Снимка: chrisandphilpresent.co.uk
A A+ A++ A

Датата на прожекцията на първия български игрален филм – 13 януари, е професионалният празник на работещите в българското кино.

Денят на българското кино води началото си от датата 13 януари 1915 г., на която в столичното кино „Модерен театър" се е състояла публичната премиера на първия български игрален филм „Българан е галант", припомня БГНЕС.

Сценарист и режисьор на немия черно-бял филм е Васил Гендов, който е и изпълнител на главната роля – Българан, партнира му актрисата от Народния театър Мара Липина.

Сюжетът на филма се върти около любовните неволи на бонвивана Българан. Докато той се разхожда по софийските улици, среща красива млада дама и започва да я ухажва. Опитва се да я впечатли, като й купува цветя.

Тя решава да даде добър урок на натрапника и му предлага да я придружи из пазара. Прави покупки и уж че си е забравила парите - моли Българан да й даде назаем.

Дамата повежда ухажора си в ресторант и за негова сметка поръчва напитки и закуски. След гощавката натоварва кавалера с пакетите и го повежда към дома си.

По пътя обаче среща своя съпруг и му предлага да хванат файтон като освободят „носача". Двамата потеглят пред смаяния Българан, а за благодарност той получава само една монетка.

Самият филм не е съхранен на лента до наши дни. Смята се, че е загубен през 40-те години на ХХ век и са останали едва 1-2 кадъра от него.

Дата е обявена за Ден на българското кино с Държавен указ през 2005 г. като официален празник на всички, работещи във филмовата индустрия.

#Ден на българското кино #филм #Васил Гендов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници