„България на гражданите" настояват европейски учени да участват във фонда за научни изследвания

„България на гражданите" настояват европейски учени да участват във фонда за научни изследвания
Кунева заяви, че във вторник, преди заседанието на Националния съвет на партията, ще бъдат представени още мерки, за да се гарантира прозрачното разпределение на парите от Фонд „Научни изследвания". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От „България на гражданите" ще предложат във фонда за научни изледвания да бъдат поканени учени от европейски научни фондации.

Лидерът на партията Меглена Кунева заяви, че целта на международното присъствие е да се ограничат злоупотребите със средствата за иновации и наука, които ще са приоритет за следващия програмен период на ЕС през 2014-2020 г., предаде БГНЕС.

„Вижте какво на практика се случва – Сърбия и Турция, които не са членове на ЕС, успяват да постигнат значителен ръст в обема на иновациите и научната продукция, която ще се използва в подкрепа на растежа на техните икономика", коментира лидерър на движението.

Тя припомни, че за последните три години България не е успяля да се възползва от потенциала си, даже напротив.

Кунева и председателят на Контролния съвет на партията проф. Камен Велев, който е бивш председател на Съвета на ректорите (1998-2003 г.) и на Фонд „Научни изследвания" (2004-2005 г.) са разговаряли с младите български учени, които през декември 2012 г. протестираха срещу скандалното разпределение на средствата от Фонд „Научни изследвания".

Учените споделили, че от 2009 г. насам спадът на научна продукция в страната е с 30%, добави Кунева.

Тя заяви още, че във вторник, преди заседанието на Националния съвет на партията, ще бъдат представени още мерки, за да се гарантира прозрачното разпределение на парите от Фонд „Научни изследвания".

#„България на гражданите" #Меглена Кунева #учени #научни фондации #Фонд „Научни изследвания" #средства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници