АЕЦ „Белене“ пак нажежи страстите в парламента

АЕЦ „Белене“ пак нажежи страстите в парламента
Председателят на парламента Цецка Цачева дори заплаши, че ако няма ред в залата, ще прекъсне заседанието в петък. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Словесни битки и обвинения в лъжи по темата за АЕЦ „Белене“ белязаха първия парламентарен контрол от новия политически сезон в Народното събрание.

Председателят на парламента Цецка Цачева дори заплаши, че ако няма ред в залата, ще прекъсне заседанието, предаде БГНЕС.

Спорът се развихри около идеята анкетната комисия, председателствана от депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев, да излезе с междинен доклад за проекта за АЕЦ „Белене“.

Според депутата от левицата Михаил Миков анкетната комисия не е приключила работата си, за да има доклад.

Съпредседателят на парламентарната група на Синята коалиция Иван Костов пък подчерта, че има решение на комисията от 10 януари, че тя може да излезе с междинен доклад.

„Очакваме той да бъде разгледан от Народното събрание“, заяви той и призова: „Не позволявайте БСП да крие истината за този доклад и тя да бъде оповестена след гласуването на българските граждани на референдума на 27 януари“.

Председателят на парламента Цецка Цачева пък обясни, че когато постъпи подписан от името на комисията доклад, той ще бъде представен на депутатите и огласен за широката общественост.

Обвиненията между депутатите минаха през това кой точно ще ходи на дебати и кой точно къде е ходил из страната, за да участва в различни срещи във връзка с предстоящия референдум.

Освен всичко депутатите отново се впуснаха в спорове колко точно струвала АЕЦ „Белене“. Според твърденията на Мартин Димитров цената на централата е била над 10 милиарда евро, въпреки че официално обявената цена от „Росатом“ е 6,3 милиарда евро.

Тази точна цена беше поискана от правителството на Бойко Борисов преди срещата му с Владимир Путин в средата на ноември 2010 г. и беше озвучена от президента на „Росатом“ Сергей Кириенко в София.

Споровете преминаха и през това дали целият доклад на HSBC може да бъде оповестен.

Според Иван Костов докладът на HSBC в пълния си обем е за служебно ползване и е недостъпен, а според Румен Овчаров няма проблем докладът да бъде публикуван.

#АЕЦ „Белене" #Парламент #Народно събрание #Цецка Цачева #председател на НС #Диан Червенкондев #Михаил Миков #БСП #Иван Костов #Румен Овчаров #„Росатом" #Мартин Димитров #HSBC

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници