Депутати поискаха анкетна комисия да разследва „Дюнигейт“

Депутати поискаха анкетна комисия да разследва „Дюнигейт“
Този случай показва, че подобни процедури, които се финализират по време на това правителство, не са изолиран случай, коментира депутатът от БСП Ангел Найденов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите поискаха създаването на анкетна комисия по случая „Дюнигейт“.

Искането до председателя на Народното събрание Цецка Цачева е внесено с подписите на 57 депутати, предимно от БСП и ДПС, предаде БГНЕС.

Народните представители искат комисията да провери всички обстоятелства, данни, факти по скандала с имотните сделки от декември със земи в района на Несебър, довели до облагодетелстването на хора, близки до управляващите.

Предложението е в комисията да участват шестима народни представители – по един от всяка парламентарна група и един независим народен представител, и да има срок от един месец за работа.

„Силно се надяваме, че във възможно най-кратки срокове предложението не само че ще бъде разгледано в пленарна зала, но и ще получи подкрепа. Комисията следва да установи защо е възможно да се облагодетелстват фирми, близки до управляващите, купувайки земи на цени, близки до данъчните оценки и след това да е възможно да получат доходи 50 пъти по-големи, отколкото са платили. Стойността на платените земи е малко повече от 1 милион лева, а доходите, които би придобила фирмата в резултат на застрояването, са повече от 50 млн. лв.“, коментира депутатът от Коалиция за България Ангел Найденов, минути след като искането беше внесено в деловодството на парламента.

„Този случай показва, че подобни процедури, които се финализират по време на това правителство, не са изолиран случай. Интересно ще бъде комисията да установи защо правителството, което твърдеше, че е несправедливо да се правят заменки и да се изключват земи от горския фонд с цел тяхното застрояване, продължава 3500 сделки по закон от 2003 г., независимо че през 2011 г. има приет изцяло нов Закон за горите“, коментира още той.

#„Дюнигейт" #Ангел Найденов #депутат от БСП #Несебър #Дюни #заменки #Цецка Цачева #председател на НС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници