След скандала с дюните Найденов се опасява от „популистка вълна"

След скандала с дюните Найденов се опасява от „популистка вълна"
Според Мирослав Найденов, ако през 2011 г. беше гласувано, че се прекратяват всички сделки, десетки милиони трябвало да бъдат предвидени в бюджета и върнати на хората. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След скандала с продажбата на 29 дка защитени дюни край Несебър земеделският министър Мирослав Найденов предупреди за „опасност да се увлечем от определена популистка вълна".

„Ако живеем в правова държава, трябва да спазваме правата на хората. Аз не съм юрист, тълкуванията ще ги направят експертите в парламента. Истината е, че има опасност да се увлечем от определена популистка вълна в момента: „Давайте всичко да развалим."," казва министърът в интервю за вестник „24 часа".

Той също така изтъква, че върху много изключени от горския фонд земи са реализирани общински и инфраструктурни проекти, които не са финализирани.

Според Мирослав Найденов, ако през 2011 г. беше гласувано, че се прекратяват всички сделки, десетки милиони трябвало да бъдат предвидени в бюджета и върнати на хората.

В началото на седмицата той посочи, че дължимите на инвеститорите пари за платени такси за изключването на дадени парцели от горския фонд възлизат на около 100 млн. лв.

„Тези 100 млн. лв. ги казах с много голяма условност. В отговор на въпрос обясних, че не мога да уточня средствата точно, сумата може и да е по-ниска, може да е и по-висока. Посочих хипотетична цифра на база на приходите от тези сделки през годините," обяснява Мирослав Найденов пред вестник „24 часа".

Според министъра с промяната на закона ще отпадне възможността в преходните разпоредби да се приключат преписки по стария ред.

„76 млн. лв. е платената сума за промяна на предназначението след 2003 г. Но не можем сега да кажем колко от тези пари са за финализирани процедури и колко са недовършени," допълва Мирослав Найденов.

Според него със спирането на всички сделки ще бъдат създадени доста голями затруднения по много проекти. Той също подчертава, че ако парламентът гласува промените, трябва да посочи откъде да се вземат парите за неустойките.

Земеделският министър твърди, че не всички преписки са за закупуване на земи по Черноморието.

„Има много, които са за инфраструктурни обекти, за изграждане на национални обекти. Има например промяна на предназначението за водни цикли - като този на Враца," обяснява той.

По думите му нямало как да се спрат само преписките, които са за земи по Черноморието, а останалите да продължават.

„Има и частни проекти - например за клетки на мобилните оператори или линейни трасета на ЕРП-та," дава пример той.

#Мирослав Найденов #министър на земеделието #вестник „24 часа" #Дюни #Несебър #инфраструктура #горски фонд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници