Пак скандал с Емил Димитров - негови фирми купуват държавни терени в Несебър

Пак скандал с Емил Димитров - негови фирми купуват държавни терени в Несебър
През юни Комисията за установяване на конфликт на интереси разследва Емил Димитров за конфликт на интереси при прокарване на текстове по Закона за горите, за земеделските земи и за лова. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Фирми около депутата от ГЕРБ Емил Димитров са започнали процедура за покупка на държавен терен в Несебър.

Депутатът от ГЕРБ беше един от двигателите на промените в Закона за горите, които предизвикаха редица протести в София.

Според информацията на разследващия сайт „Биволъ", базирана на данни от кадастъра, Търговския регистър и преписки от Министерствотона земеделието и храните за смяна на предназначението на държавната земя от горския фонд, теренът е 2.5 дка, върху който неправомерно е построен басейн.

Парцелът се намира между други два терена на фирми, близки до Димитров - единият от 11 дка, получен чрез заменка, и хотел „Хавай".

Процедурата е започнала на 14 октомври 2011 г., когато Регионалната дирекция по горите в Бургас е започвала промяна на предназначението на имоти от държавния горски фонд.

Основанието е чл.73, ал 1, т. 1 от новия закон за горите, влязъл в сила през 2011 г., когато Димитров е депутат.

Според текста в закона, промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии се допуска за площадки за изграждане на транспортни съоръжения като пристанища, летища, жп гари, автогари; промишлени предприятия; добив на подземни богатства; гробищни паркове; депа за отпадъци; насипища и хвостохранилища; електроцентрали; язовири; пречиствателни станции за питейни или отпадъчни води и други хидротехнически и електротехнически съоръжения, с изключение на стъпките на електропроводните стълбове.

Според „Биволъ" вероятно обектът се води „язовир" или „друго хидротехническо съоръжение", но все още не са открити данни докъде е стигнала процедурата.

Фирмата, която иска промяна на предназначението на държавния имот, е „Експрес Турс", собственост на „Елеонора Транс ООД" и на „Динамик Турс" АД.

Акциите на „Динамик Турс" пък са притежавани от „Елеонора транс" (51%) и Заводът за автомобилни гуми „Динамик" (49%).

Един от собствениците на „Елеонора транс" е майката на депутата Емил Димитров - Елеонора Димитрова, а другият - Славян Теофилов.

Мажоритарен акционер в „Динамик" е акционерното дружество „Бороинвест" АД, 8% от чийто акции притежава „Елеонора Транс".

Апортът на „ЗАГ Динамик" се оказа 14-етажната почивна станция на завода, превърната в хотел „Мираж".

Акциите на „Бороинвест" се контролират от Емил Димитров, който е бивш управител на фирмата.

През юни Комисията за установяване на конфликт на интереси разследва Емил Димитров за конфликт на интереси при прокарване на текстове по Закона за горите, за земеделските земи и за лова.

През септември пък Европейската комисия поиска България да спре плащанията по проект от оперативна програма Околна среда" за развъждане на благороден елен в горите около град Етрополе.

На територията на община Етрополе се намира ловно стопанство „Елен" – едно от най-големите в страната, което се държи на концесия от фирма „Фабрика Медикет".

Мажоритарен собственик на „Фабрика Медикет" е отново фирма на майката на  Емил Димитров.

Тогава Брюксел се осъмни, че проектът отговаря на целите на програмата и изисква по-задълбочена проверка преди да се реши бъдещето му.

Проектът на Етрополе нашумя през март 2012 г., когато се разбра, че общината получава малко над 1 млн. лева за развъждане на благородни елени и глухари в горите около града.

Проблемът бе, че благородният елен не е защитен вид нито по българското, нито по европейското законодателство. Той фигурира единствено в Закона за лова като трофейно животно.

#терени #басейн #Несебър #ГЕРБ #Емил Димитров #Елеонора Димитрова #„Биволъ" #фирми #горски фонд #хотел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници