WEF: Финансовата криза и природните бедствия все по-страшни за света

WEF: Финансовата криза и природните бедствия все по-страшни за света
Според експертите, рисковете, свързани с финансовата криза отвличат вниманието „от климатичните промени, въпреки че екстремните метеорологични събития нарастват". Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Светът изглежда все по-уязвим заради рискове, свързани с финансовата криза и природните бедствия, алармира Световният икономически форум (WEF) в доклада си за 2013 г. за рисковете в света, публикуван в Женева.

Според експертите, рисковете, свързани с финансовата криза отвличат вниманието „от климатичните промени, въпреки че екстремните метеорологични събития нарастват", предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Докладът на WEF е изготвен въз основа на допитване сред 1000 експерти и политици. След урагана „Санди" и наводненията в Китай, случили се през 2012 г., според експертите на Световния иконмомически форум, нарастването на парниковите емисии е особено обезпокоително.

Според WEF е разочароващ фактът, че светът е неспобен „да се приспособи към климатичните промени", което води до риск за околната среда, последиците от който ще станат най-забележими през следващото десетилетие.

Генералният директор на WEF и автор на доклада Лий Хауел смята, че националната устойчивост спрямо световните рискове трябва да бъде приоритет.

По думите на Аксел Лиман пък, който отговаря за контрола на рисковете в швейцарската компания „Цюрих Иншурънс Груп", вече трябва да бъдат предприети действия заради нарастването на разходите, свързани със събития като урагана „Санди", огромните опасности за островните държави, както и парниковите газове.

Генералният директор на международната консултантска компания „Оливър Уайман Груп" Джон Дрзик, „двете бури - едната природна, другата икономическа, в крайна сметка ще се сблъскат. Ако не заделим необходимите ресурси за намаляване на нарастващия риск от тежките климатични събития, просперитетът на бъдещите поколения може да бъде застрашен".

Експертите на Световния икономически форум посочват и „дивите киберпожари", предизвикани в мрежата от събития като „критичен филм за исляма в Ю Тюб", водещ до бунтове.

„В свят, в който традиционната роля на пазители, присъща на медиите, губи значението си, трябва да потърсим начини за гасене на тези пожари", казват от WEF.

Световният икономически форум посочва в своя годишен доклад и друг риск, който е свързан с човешкото здраве заради нарастващата устойчивост към антибиотиците, която може да нанесе удар на системите за здравна застраховка.

Отново в сферата на здравеопазването WEF отбелязва разпространението на пандемии, „благоприятствано от хиперсвързания свят".

#Световен икономически форум #доклад #рискове #свят #природни бедствия #криза #икономическа криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници