Финансист: През 2024 г. ни очаква криза

Финансист: През 2024 г. ни очаква криза
A A+ A++ A

"В последната година – година и половина българската икономика се характеризира с инфлационен бум". Това каза проф. Красимир Петров – преподавател по икономика и финанси в редица страни.

Той обясни, че това е феномен в икономиката, при който държавата взема дългове и трупа дефицити, а тези дългове са силно стимулиращи за икономиката.

"Това се комбинира с банков кредит. Тази година до ноември, по официални данни на БНБ, банките тази година са увеличили кредита с 20% спрямо миналата година", добави финансистът.

"Имаме агресивна монетарна и фискална проинфлационна, т.е. стимулираща, политика. Резултатът като цяло е обща бурна инфлация в икономиката. Все още имаме някакъв приличен и смислен икономически растеж. Може би един от най-високите растежи в цяла Европа и ЕС".

По думите на проф. Петров сега сме в последната фаза на инфлационния бум, в която хората започват да обедняват. Доходите растат, но не могат да изпреварят инфлацията и затова хората не се чувстват осезаемо по-добре, обясни той.

Финансистът прогнозира, че през следващата година ни очаква криза.

"Държавата вероятно ще опита да направи още една година с рекордни дефицити, още една година с рекордни чужди заеми, за да държи икономиката стимулирана. Банките не е ясно дали ще съумеят да направят отново пореден кредитен рекорд. Но инфлацията винаги застига икономиката и винаги завършва с някаква форма на криза", коментира той в интервю за предаването "Хоризонт за вас" по БНР.

По думите му кредитът единствено и само решава текущо проблема, но го отлага във времето и го задълбочава. "Целият български народ ще плащаме тези кредити в някакъв момент с лихви", категоричен бе проф. Красимир Петров. Според него за щастие все още не сме затънали, защото имаме изключително нисък външен дълг.

"Фундаменталният икономически проблем е, че държавата взема заеми по 5% лихва отвън, след което парите, налети в нашата банкова система, банките получават реално безплатна субсидия за сметка на българския народ, плащат на депозантите нулеви лихви, докато държавата можеше да взема вътрешен заем и да имитира ипотеки на българите и българите да получават тези 3-4-5% да влизат в техния джоб, а не обратно – ние да плащаме тези лихви на държавата, за да може да субсидират те банките. Този метод е нечестен, несправедлив, има елемент на корупция, той е извратен и обикновено се прави от развиващи се държави, където политиката е фундаментално криза, счупена или неработеща", обясни финансистът.

Според него това е "храната", която продължава да надува "жилищния балон" в България. Той очаква следващата година този балон да се спука.

Златото, според него, остава най-добрата средносрочна защита срещу инфлацията.

#криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници