29 мандри продължават да влагат растителни мазнини в продуктите си

29 мандри продължават да влагат растителни мазнини в продуктите си
Йордан Войнов уточни още, че забрана за използване на сухо мляко в млечните продукти няма, но то може да бъде максимум до 20% от съдържанието. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

29 млекопреработвателни предприятия ще продължат да влагат растителни мазнини в продуктите си, обяви директорът на Българската агенция за безопасност на храните Йордан Войнов.

Според новите правила, влезли в сила от 1 януари, в рамките на едно предприятие мандрите в България могат да произвеждат сирене и кашкавал или само от мляко, или само от растителни мазинини.

За да преминат от едно производство към друго, те трябва да уведомят БАБХ 24 часа по-рано за намерението си да произвежда имитиращи продукти. За обратния преход срокът е по-дълъг, а промяната ще може да се извършва веднъж на 6 месеца.

Досега 76 млекопреработватели са използвали растителни мазнини в продуктите си, но само 29 от тях са подали заявления в Агенцията по храните, че ще продължат тази практика.

Ако бъде установено нарушение и някой продукт се представя като млечен, но в него са вложени растителни мазнини, глобата за производителя е 10 000 лв. При повторно нарушение следва отнемане на лиценза за работа, уточни Йордан Войнов.

Според него ползата от новите правила е, че потребителите повече няма да бъдат заблуждавани и ще са информирани точно какво консумират.

Йордан Войнов уточни още, че забрана за използване на сухо мляко в млечните продукти няма, но то може да бъде максимум до 20% от съдържанието.

Шефът на агенцията по храните предупреди за очакван проблем с дребните млекопроизводители, каквито били масово в Родопския регион, тъй като качеството на млякото им не отговаря на европейските изисквания и след края на 2013 г. то вече няма да може да бъде влагано в промишленото производство на млечни продукти.

В момента цеховете могат да работят с две линии - за мляко по стандарт и друга за такова, което не го покрива. Това обаче ще бъде възможно до края на годината, след което млякото на близо 80 000 дребни производители с около 200 000 животни ще може да бъде използвано само за домашни нужди.

Надявам се асоциациите на животновъдите и на млекопреработвателите да работят заедно, за да въведат мерки, които да не извадят дребните производители от промишлеността.

„Това може да стане, ако млякото се извозва два пъти на ден и се съхранява в специални съдове“, уточни Йордан Войнов.

#Йордан Войнов #директор на БАБХ #БАБХ #сирене #млекопреработватели

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници