След скандала в Несебър забраняват строежите върху дюни

След скандала в Несебър забраняват строежите върху дюни
Регионалният министър Лиляна Павлова заяви, че ще се внесат законодателни промени, с които ще се забрани строителството върху дюни, независимо дали са частни или държавни. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Ще се внесат законодателни промени, с които ще се забрани строителството върху дюни, независимо дали са частни или държавни, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Павлова, заедно с премиера Бойко Борисов, министъра на земеделието и горите Мирослав Найденов и министъра на околната среда и водите Нона Караджова бяха в Министерския съвет на среща с представители на екоорганизации във връзка със сделката за дюните, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Регионалният министър поясни, че парламентарна анкетна комисия ще разследва случаи като този в Несебър.

„Ще се прецизира дефиницията на това  какво са дюни“, каза още Павлова, която още в петък заяви, че строителството върху дюни ще бъде забранено.

Природозащитниците настояха чрез Закона за устройство на черноморското крайбрежие да се въведе пълна забрана за застрояването на дюни, независимо от собствеността.

Найденов заяви, че промени ще има и в Закона за горите, които ще засегнат и вече влезли в сила Подробни устройствени планове.

Земеделският министър вече съобщи, че директорът на Изпълнителната агенция по горите Бисер Дачев ще бъде освободен от поста до минути, а причината е, че Агенцията не е отговаряла на редица сигнали при нарушения със защитени територии.

Междувременно природозащитниците от коалицията „За да остане природа в България“ поискаха промени в Закона за устройство на територията, Закона за устройство на черноморското крайбрежие, Закона за горите, Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда, предаде БТА.

Сред предлаганите промени в ЗУТ е публичност на общите и подробните устройствени планове на ниво проект и одобрен документ чрез интернет, както и връщане на правомощията на ДНСК за всички категории строежи.

Според активистите трябва да се спрат всички започнали процедури по стария Закон за горите.


От коалицията смятат, че в публична държавна и частна държавна собственост на гори в екомрежата „Натура 2000“ промяна на предназначението трябва да има само за обекти на държавата и общината.

Според природозащитниците със Закона за опазване на околната среда трябва да се въведе и пълна публичност на процедурата за оценка на въздействието върху околната среда чрез публикуване на процедурите в интернет.

#природозащитници #Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие и благоустройството #застрояване #строежи #Дюни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници