Силни ветрове, рекордни жеги и горски пожари мъчат Тасмания

Силни ветрове, рекордни жеги и горски пожари мъчат Тасмания
Силни ветрове и рекордно високи температури усложниха допълнително обстановката в австралийския щат Тасмания, обхванат от огромни горски пожари от 4 януари насам. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Силни ветрове и рекордно високи температури усложниха допълнително обстановката в австралийския щат Тасмания, обхванат от огромни горски пожари от 4 януари насам.

Приключи евакуацията на хванатите в капан от горските пожари в Тасмания. Последните кораби пристигнаха в Хобарт, столицата на австралийския островен щат сутринта в понеделник, предадоха ЕПА и БГНЕС.

Спешни хранителни доставки бяха приготвени за евакуационните центрове в столицата. Много хора са засегнати от горските пожари в югоизточната част на острова.

Най-малко 100 къщи бяха унищожени при горските пожари от 4 януари насам в най-лошо засегнатите райони по протежение на крайбрежието, източно от град Бичено.

Евакуацията на туристите и местните жители, хванати в капан от горските пожари в югоизточната част на острова, бе извършена за две денонощия. В неделя последният кораб пристигна в столицата на щата Хобарт. Морето бе единственият път за бягство за хилядите отрязани от горски пожари.

Хиляди хора напуснаха домовете си, за да се спасят от степните пожари на остров Тасмания, разположен южно от Австралия.

Пожарите избухнаха в петък и причината е горещата вълна, която покачи температурата до 40 градуса по Целзий на Тасмания, макар островът да е известен с по-свежия си климат, отколкото материка.

#Тасмания #Австралия #горски пожар #вятър #жега #евакуация #климат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници