Борисов уволнява шефа на Агенцията по горите заради дюните

Борисов уволнява шефа на Агенцията по горите заради дюните
Може би още днес ще уволня шефа на Агенцията по горите, защото, когато е прочел Несебър, е бил длъжен да провери за какво става въпрос или най-малкото да ме информира, че там става някакво безобразие, каза Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Шефът на Агенцията по горите може да бъде уволнен заради скандала с продажбата на 29 дка дюни в защитената от екологичната мрежа Натура 2000 площ в местността „Кокала" край Несебър.

„Може би още днес ще уволня шефа на Агенцията по горите, защото, когато е прочел Несебър, е бил длъжен да провери за какво става въпрос или най-малкото да ме информира, че там става някакво безобразие," заяви премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той подчерта, че когато има виновен, той бива уволняван или даван на прокурор.

„Това е огромната разлика между нас и предишните. Едновременно с търсенето на отговорност, аз съм сезирал още преди няколко дни изпълняващия длъжността главен прокурор. Този, който е подписал, че това не са дюни, а си е обикновена земя, това е първият виновен," обясни Бойко Борисов.

Както вече стана ясно, сделките са станали възможни, след като е сменено предназначението на терена през 2007-2008 г.

Той съобщи още, че предлага на парламентарното мнозинство от ГЕРБ да бъде създадена анкетна комисия, която да разгледа всички сделки с държавни земи от 2003 г. досега.

„В тази комисия да има само един представител на ГЕРБ, всички други да са от другите партии, но да бъдат отворени и тази комисия да работи под наблюдението на медиите и НПО," допълни идеята си премиерът.

„Тогава ще видите, че стотици хиляди подобни сделки са проведени в предишното управление. Всички сделки искам да се разгледат. Особено тези, които са на брат му на Станишев. Имаха наглостта да говорят, че някакъв, който се познава с Цветанов да го наричат Цецо Кумецо. А да видим новата далавера „Батко и братко", с която загубихме хиляди от европейски програми. Да го видим всичките наяве," коментира Бойко Борисов.

Като особено фрапантна той определи сделка от 8 декември 2008 г., когато с решение на Министерски съвет от горския фонд в Старо Оряхово са изключени 1339 дка, продадени по 9,90 лв./кв. м.

Премиерът, министърът на земеделието Мирослав Найденов, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и министърът на околната среда и водите Нона Караджова ще се срещнат представители на неправителствения сектор в понеделник във връзка със сделката за дюните.

Сред темите на разговора ще бъдат провеждащата се проверка на сделката и издаденото разрешение за строеж на терена от 29 дка край Несебър, както и готвените промени в Закона за горите, Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие и Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с цел да не се допускат подобни сделки и строежи.

#Бойко Борисов #премиер на България #Агенция по горите #Дюни #Несебър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници