Брюксел и беззъбият му контрол

Брюксел и беззъбият му контрол
A A+ A++ A

Първите дни на януари са най-странното време от годината. Еуфорията покрай празниците се е изпарила в цигарен дим и алкохолни пари и всички се изправяме очи в очи с неизвестното.

Първата седмица на тази година обаче бе странна по един по-различен начин. За първи път, откакто България се присъедини към Европейския съюз през януари 2007 г, усетих, че споменът за това радостно някога събитие е избледнял и е на път да изчезне.

Това можеше да се очаква.

В навечерието на членството на България в ЕС, самата перспективата и процеса на присъединяване наложи дисциплина в работата на правителствата и институциите, които преди това определено им липсваха.

Една година след присъединяването към ЕС България започна да бъде критикувана за липса на необходимите реформи – печален резултат от липсата на дисциплина и мотивация.

Днес, шест години след присъединяването към ЕС, България напълно загуби чувствителност към реакциите на Брюксел и управляващите сякаш дори не забелязват критиките, които идват от там.

Скандалите в съдебната система са най-пресният пример  за това, силно обезпокоителен сигнал, че страната не е успяла да се сложи ред в къщата си и не й пука много, много какво мисли Европейската комисия.

Като капак на всичко, през юли миналата година ЕК реши че следващият мониторингов доклад ще бъде публикуван до края на 2013. Обикновено докладите на Комисията относно напредъка по механизма за сътрудничество и проверка (МСП) се публикуват два пъти годишно - през лятото и зимата.

Вярно - с или без писъмцата си, съдържащи „препоръки" - Брюксел не е в състояние да упражни голям натиск върху България, но все пак докладите бият тревога и държат политиците нащрек.

Сега шансовете „слабите мести" в държавата да останат непокътнати са големи, за огорчение не само на редовите българи, но и на другите държави-членки.

Ето защо те само се чудят как да избутат България в ъгъла. Но и тя няма нищо против да си стои на тъмно и да върши каквото си е наумила. Така всички са щастливи, с изключение на българския народ.

#България #ЕС #Европейска комисия #Европейски съюз #EK

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници