Отлив на пътници от Летище София през 2012 г.

Отлив на пътници от Летище София през 2012 г.
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Със 7500 пътници, или 0.2% по-малко, са преминали през Летище София през 2012 г. в сравнение с предходната.

В контраст с това обаче се наблюдава увеличение на товарните полети и превозваните стоки, отчитат летищните власти, цитирани от Би Ти Ви.

Въпреки намалението в броя на пътниците, близо 3.5 млн. пасажери са преминали през софийската аерогара за 2012 г.

От ръководството на летището отдават този спад на кризата, финансовите трудности и фалитите на няколко авиопревозвачи през годината.

Очакванията за започващата 2013 г. са много по-оптимистични, затова предстоят големи ремонти и дори строителството на нов терминал, посочват от там.

Новото съоръжение ще бъде изградено на мястото на Терминал 1, който е построен още преди Втората световна война и отдавана не отговаря на съвременните изисквания.

„Според мен старата сграда вече се е изчерпала технологично и би трябвало да се извърши ремонт като на нейно място да бъде построен един нов, съвременен терминал, който да обслужва пътниците съобразно новите изисквания", заяви директорът на Летище София Веселин Пейков.

Планът е бъдещият терминал да може да обслужва до 6 милиона пътници. Новата сграда ще бъде на 2 свързани помежду си нива – на горното заминаващите, а на долното – пристигащите, както е по света. Според пътниците не модернизацията е важна, а удобството.

Нискобюджетните компании, които качват на Терминал 1, в момента са на второ място по превозени пътници през годината, затова ремонтът няма да спре полетите им, съобщават още от аерогарата.

„Или ще бъде направен временен терминал, както постъпиха във Варна, или пътникопотокът ще бъде преместен на Терминал 2. Затова вече сме планирали частично разширение на Терминал 2", обясни Пейков.

По думите му сумата, нужна за построяването на новото съоръжение, все още не е определена.

Терминалът обаче трябва да бъде двойно по-голям от Терминал 2, който струваше около 100 милиона евро.

Когато ремонтът приключи пътниците ще се отвеждат до самолетите с 18 нови ръкави, а не с автобуси. На мястото на стария паркинг пък ще се появи нов на няколко етажа.

Срокът за изпълнение на проекта обаче все още е неясен.

#летище София #Терминал 1 #Терминал 2 #пътници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници