Йотова: Борисов незабавно да поиска оставката на Найденов

Йотова: Борисов незабавно да поиска оставката на Найденов
За скандалната продажба Йотова заяви, че ГЕРБ продават държавата на безценица, за да си купят предстоящите избори. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов незабавно да поиска оставката на земеделския министър Мирослав Найденов, настоя евродепутатът от БСП Илияна Йотова.

Йотова е категорична, че Борисов трябва да обяви пред обществото дали ГЕРБ наистина са взели милионите от скандалната сделка в Несебър, съобщиха от БСП.

Преди седмица екологът Тома Белев алармира, че министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов е продал близо 29 дка защитени дюни, държавна собственост, част от защитената зона Ахелой–Равда–Несебър от мрежата „Натура 2000“, на лицето Димитър Петров, на 27 ноември 2012 г.

Цената е 20 лв./м2, което е под данъчната оценка от 50 лв./м2. Община Несебър дори е приела наредба, че никой не може да продава имоти под данъчна оценка, но имотът не е общински, а държавен.

Още на следващия ден Димитър Петров продава закупената държавна земя на фирмата „СЛЕ груп“ ООД за седем пъти по-висока цена, или по около 140 лв./м2.

Явно земята не е платена веднага и се учредява ипотека в полза на Петров. Очевидно продажбата е изключително неизгодна за държавата, която само за 1 ден е била ощетена с 3.5 млн. лв.

За скандалната продажба Йотова заяви, че ГЕРБ продават държавата на безценица, за да си купят предстоящите избори.

„Имаме информация от наши структури по места, че голяма част от тези пари се отчисляват, за да се финансира касата на ГЕРБ за предстоящите избори“, изтъкна евродепутатът.

По думите й министър-председателят дължи обяснение за „този грабеж като за последно“, при положение че държавата е ощетена с милиони, а „в далаверата вече публично са замесени кръгове около ГЕРБ“.

„Очевидно премиерът толерира популацията на калинки в администрацията, като целта е да се облагодетелстват близките до ГЕРБ за сметка на останалите хора и на държавата“, коментира Йотова.

Тя остро критикува опитите на министър Мирослав Найденов да избяга от отговорност, оставяйки оправданията на заместниците си.

В сряда стана ясно, че документите за  продажбата на дюните са били подписани от зам.-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова, която  обясни, че е замествала министъра и е подписала документите така, както подписва всички останали, които й се носят.

Йотова изрази възмущението си от стремежа на министъра в края на годината, около коледните празници, „да прокара една апетитна сделка за доста пари“.

Според нея скандалът е показателен за схемите на облагодетелстване, които управляващите са създали.

„ГЕРБ са експерти в технологията на измамата“, каза още Йотова и подчерта, че домогването им до властта минава през провала на България.

Тя напомни, че неслучайно в анализа си агенция „Ройтерс“ посочва неуспеха в борбата с корупцията като основен проблем за ГЕРБ.

„Корупцията и кризата в съдебната система очевидно ще предизвикат междинен доклад на ЕК“, не скри опасенията си Илияна Йотова.

#Бойко Борисов #премиер #Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #Илияна Йотова #БСП #Несебър #ГЕРБ #Тома Белев #Димитър Петров #Ахелой #Равда #НАТУРА 2000 #Светлана Боянова #зам.-министър на земеделието #България #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници