Испания екстрадира убиеца на Зоран Джинджич в Сърбия

Испания екстрадира убиеца на Зоран Джинджич в Сърбия
Сръбското министерство на правосъдието изпрати на Испания обемно досие от около 2000 страници за Лука Буйович, Владимир Милисавлевич и Синиша Петрич. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Испания разреши екстрадирането на сърбина Владимир Милисавлевич, един от извършителите на убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич през март 2003 г.

Осъден задочно на 35 години затвор в Сърбия за убийството на Зоран Джинджич, Милисавлевич беше арестуван през февруари 2012 г. във Валенсия, припомнят АФП и БГНЕС.

През март Белград поиска от испанския съд да го екстрадира заедно с още двама сръбски престъпници, смятани за особено опасни от Сърбия.

Сръбското министерство на правосъдието изпрати на Испания обемно досие от около 2000 страници за Лука Буйович, Владимир Милисавлевич, известен в Сърбия като Влада Будала, и Синиша Петрич.

Лука Буйович е смятан за един от лидерите на Земунския клан, името на северно предградие на Белград. Криминалната групировка е отговорна за убийството на Зоран Джинджич.

Преди екстрадицията си Владимир Милисавлевич трябва да излежи присъдата си за закононарушения, извършени в Испания, където той е обвинен в редица престъпления, включително убийство и незаконно притежание на оръжия.

Сърбия иска екстрадирането му от март. След години укриване Милисавлевич беше арестуван през февруари миналата година в ресторант в източния испански град Валенсия заедно с Лука Бойович, смятан за лидер на сръбската криминална групировка, и още двама криминално проявени сърби.

Бойович е издирван за 20 убийства в Сърбия, Испания и Холандия и за трафик на хора, наркотици и оръжия, но не е издирван във връзка с убийството на Зоран Джинджич.

Испанската полиция съобщи, че както Милисавлевич, така и Бойович, са били членове на паравоенната групировка Тигрите на Аркан, известна с жестокостите си по време на войните на Балканите. По-късно тя се превърна в сръбската мафиотска групировка Земунски клан.

#Зоран Джинджич #екстрадиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници