Великобритания се готви за края на еврозоната

Великобритания се готви за края на еврозоната
Британският финансов регулаторсе е заел да подготвя местните банки за евентуален крах на еврозоната. Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Британският финансов регулаторсе се е заел да подготвя местните банки за евентуален крах на еврозоната.

Британският финансов регулатор (Financial Services Authority - FSA) се срещна с представители на банковия отрасъл и обсъди с тях готовността им за потенциален разпад на еврозоната, пише „Уолстрийт Джърнъл“, позовавайки се на информиран източник.

FSA провежда среща с директорите на департаментите за риск в най-големите британски и международни банки, работещи в Обединеното кралство, за да получи подробности за техните планове за извънредни ситуации.

Регулаторът е помолил да се предостави информация какви стъпки банките възнамеряват да предприемат в случай на разпадане на еврозоната или излизане на един или няколко члена от нея.

В близките седмици FSA ще организира специална среща, на която топмениджърите на банките и представителите на регулаторите ще могат да обсъдят плановете си.

FSA активно стимулира от месец процеса на подготовка на банковия сектор към малко вероятния, но изключително опасен сценарий.

Тогава регулаторът за пръв път изпрати писма до банките. В тях той ги питаше как те възнамеряват за изпълняват задълженията си в евро.

Повечето банки разглеждат сценарий за излизане от еврозоната на една или две проблемни страни, по-конкретно Гърция или Португалия.

Миналата седмица обаче FSA изпрати писмо, в което настояваше те да променят плановете си с оглед най-лошия сценарий – пълен разпад на еврозоната.

Източници на „Уолстрийт Джърнъл“ потвърдиха, че подобни срещи се провеждат и в САЩ.

#регулатор #Великобритания #банки #еврозона #разпад #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници