Турският ТЕЦ до Резово бил временно спрян

Турският ТЕЦ до Резово бил временно спрян
Според бургаския областен председател на БСП Атанас Зафиров. това е вътрешна договорка между правителствата на България и Турция, бившият стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене" - германската компания RWE да развие проекта край Инеада. Снимка: БГНЕС, арх
A A+ A++ A

Турският ТЕЦ, който трябва да бъде построен на 3 км от Резово, е само временно спрян, съобщи бургаският областен председател на БСП Атанас Зафиров.

Зафиров заяви, че в Турция са наясно и именно заради това турските кметове, присъствали на кръгла маса по този повод неотдавна в Бургас, са недоумявали какво правят тук, предаде Дарик.

По думите на Зафиров, в края на срещата кметът на Инеада Тахир Ъшък е споменал нещо, на което никой не е обърнал внимание, че след шест месеца временно спрелият проект за ТЕЦ ще бъде възобновен.

„Да направим уточнение - да, проектът е спрян, но очакваме след шест месеца да има ново развитие. А какво има след шест месеца? След шест месеца в България има избори", каза председателят на местните социалисти.

Според него това е вътрешна договорка между правителствата на България и Турция, бившият стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене" - германската компания RWE да развие проекта край Инеада.

Зафиров заяви, че RWE не е дала ясни аргументи защо напуска „Белене", но това било точно, когато ГЕРБ са дошли на власт.

„Сега, забележете, оказва се, че топлоелектрическата централа, която ще се строи в Турция, ще бъде изграждана от кого - от RWE. Виждате ли как започва да се сглобява механизма „ти ще се откажеш от това, но ще получиш една хубава компенсация", добави Зафиров.

Той твърди, че разговорите са били между партията на българския премиер Бойко Борисов и тази на турския му колега Реджеп Ердоган, което е било обяснено с факта, че турската партия има статут на наблюдател в Европейската народна партия (ЕНП), в която членува и ГЕРБ.

„Между всички тези лупинги, които прави Бойко Борисов, има едни много интересни негови посещения в Германия, срещи с Ангела Меркел. Единствената причина тази ислямистка партия да не е член на ЕНП, това е фактът че Турция не е член на ЕС и те нямат формален повод да бъдат, но те на практика са със статут на член на ЕНП", каза още областният председател на левицата.

Зафиров цитира и някои турски вестници, в които пише, че „Турция е независима страна, която сама решава какво и как да строи, а на България рано или късно ще й се наложи да внася електричество от своята съседка, защото ще изпитва глад за него".

#ГЕРБ #БСП #Атанас Зафиров #ТЕЦ #Турция #RWE #Резово #министър-председател #министър-председател на Турция #Бойко Борисов #Реджеп Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници