Задържаха 20 тона опасни картофи на границата с Турция

Задържаха 20 тона опасни картофи на границата с Турция
От Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) уверяват, че картофите няма да достигнат до магазините в страната. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Опасна пратка картофи беше заловена на турската граница в събота, след като първата направена проба на зеленчуците се оказала съмнителна.

Около 20 тона от продукцията ще останат в склад, докато не излязат резултати от повторно назначеното изследване заради съмнение за наличие на опасна болест, предаде бТВ.

От Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) уверяват, че картофите няма да достигнат до магазините в страната.

„В момента тя е възбранена и очакваме лабораторията да се произнесе за какъв карантинен вредител става въпрос," заяви д-р Атанас Михайлов, началник ГВМК „Капитан Андреево".

Турските картофи са най-проверяваният зеленчук на границата, защото в Турция преди години е регистриран бум на заболяването по тази продукция. Тогава в България е наложена дори забрана на вноса. В момента пратките от Турция са частично разрешени, тъй като продукцията в отделни райони е все още рискова.

Картофите не са единственият продукт, който здравните инспектори проверяват. За пестициди се изследват турските чушки и домати.

Пробите се изпращат в лаборатория в София, а резултатът излиза до дни. Физическият контрол по границата не обхваща целия внос. Проби за вредители и пестициди се вземат само на 10 % от пратките, които се избират на принципа за непредсказуемост. Така за последната година са изследвани 3 000 камиона със стока, което според службите е достатъчно.

„Европейската комисия е преценила така - че на 10% от тези пратки трябва да се прави физически контрол, с пробонабиране. След като те са преценили, че това е гаранция за безопасност – да, гаранция е," категоричен е Атанас Михайлов.

На халето на границата с Турция тази година са проверени близо 30 000 пратки. В резултат от контрола са спрени 53 опасни доставки, като над 1 000 тона чушки и домати, пълни с пестициди са били унищожени.

#картофи #Турция #БАБХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници