Половината руснаци съжаляват за разпадането на СССР

Половината руснаци съжаляват за разпадането на СССР
Носталгиците по съветското минало излизат на светло в дни като 1 май, когато се отбелязва Деня на труда. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Повече от половината руснаци съжаляват за разпадането на СССР, показват резултатите от допитване, проведено от Общоруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ).

Сред носталгично настроените са главно възрастни хора, неползващи интернет, с ниско образование, предадоха РИА „Новости" и БГНЕС.

Точно преди 90 г., на 29 декември 1922 г., на конференцията на делегациите от конгресите на Съветите на Русия, Украйна, Баларус и Закавказката социалистическа федеративна съветска република (ЗСФСР) бе подписан договорът за образуване на СССР.

С договора юридически бе оформено създаването на нова държава от четирите съюзни съветски републики.

Според анкетата за разпадането на СССР съжалява всеки втори запитан (56%). Преди десет години носталгиците по СССР бяха повече – 65%.

Като правило това са хора над 45 г., жители на столиците, с ниско образование и неизползващи интернет.

За разпада на СССР не съжаляват 33% от анкетираните, докато преди десет години те бяха 27% - главно младежи (54%), хора с висше образование (37%) и активни интернет потребители (43%).

Две трети от руснаците са убедени, че СССР е способствал за културното и икономическото развитие на народите, живеещи на неговата територия – 67% (при 72% преди десет години).

Според данните на ВЦИОМ, ако през 1988 г. разпадането на СССР е било смятано за неизбежно от една четвърт от запитаните (25%), сега техният дял е нараснал – 35%.

#СССР #обществено мнение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници