„България на гражданите": Отказът на Борисов да подкрепи Македония за ЕС е против националните интереси

„България на гражданите": Отказът на Борисов да подкрепи Македония за ЕС е против националните интереси
Според „България на гражданите" страната би могла да постави открито своите изисквания и да подкрепи началото на преговорите. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Чрез отказа да подкрепи Македония за членство в Европейския съюз,Кабинетът на премиера Бойко Борисов лиши България от възможността да отстоява своята позиция спрямо Македония чрез ЕС, заявиха от „България на гражданите".

Таква е и официалната позиция партията на Меглена Кунева спрямо отказа на българското правителство за определяне на начална дата за преговори между Македония и ЕК, информира БГНЕС.

„Историята ще запише България, а не ГЕРБ в подателите на това писмо без дата. Използването на дадения външнополитически проблем за вътрешнополитически цели ще бележи допълнително взаимоотношенията между двете страни и може да бъде предпоставка за влошаване на сигурността, както вътре в Македония, така и в региона. Всичко това е обратно на националните интереси на България", смятат от „България на гражданите".

Според „България на гражданите" страната би могла да постави открито своите изисквания и да подкрепи началото на преговорите.

От движението смятат, че практиката на европейската политика е показвала, че е по-добре „отворените въпроси да се решават в рамките на преговорите, в съответните преговорни глави, с експертни аргументи, а не през медиите".

От партията на Кунева са категорични, че с отказа си да подкрепи присъединяването на Мекедония към ЕС, правителството „не предлага решения на съществуващите проблеми, а напротив - прави диалога между съседните страни още по-труден и възпрепятстван".

Движението отбеляза, че неприемливото говорене спрямо България няма да стихне и всякакви бъдещи опити България да помогне за европеизацията на Македония ще са повече от обречени.

От движението смятат още, че подобряването на двустранните отношения и общото европейско бъдеще на балканските държави са вън от политиката на премиера Борисов.

Според „България на гражданите" целта на българския отказа е била да се събере вотът на националистически настроените избиратели в страната.

Според официалната позиция на партията отказът на ГЕРБ е дошъл без предварилни действия от началото на мандата на Кабинета, в съчетание с наближаващите парламентарни избори през 2013 г. и драстичния спад в доверието към управлението на Борисов.

От партията на Меглена Кунева отбелязват още, че така или иначе заради вземането на решение чрез консенсус в ЕС и позицията на Гърция спрямо името на Македония, би спряло балканската държава по пътя към ЕС и без България да налага вето.

От „България на гражданите" отбелязват, че досега никое българско правителство не е успяло да постави своите изисквания и да предложи план за действие, както и да предприеме конкретни действия, с които да реши споровете. Т

„Такива именно са европейските практики, които, за съжаление, управляващите не усвоиха както във вътрешната, така и във външната си политика", се казва още в позицията на „Движение България на гражданите".

#„България на гражданите" #България #Македония #ЕК #Европейски съюз #дата #преговори #присъединяване #членство #министър-председател #Бойко Борисов #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници