ДПС ще работи за експертно правителство след изборите

ДПС ще работи за експертно правителство след изборите
На 26 декември се състоя традиционният възпоменателен митинг край Тюркян чешма в кирковското село Могиляне, с който бе отбелязана 28-та годишнина от протестите срещу Възродителния процес. Снимка: rodopi24.blogspot.com
A A+ A++ A

ДПС ще работи за формирането на експертно правителство след парламентарните избори през 2013 г., обяви депутатът Юнал Тасим.

Той взе участие в традиционния възпоменателен митинг край Тюркян чешма в кирковското село Могиляне, с който бе отбелязана 28-та годишнина от протестите срещу Възродителния процес, предаде БГНЕС.

Зам-председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че най-важната политическа задача пред партията е да участва активно в намирането на нова формула на управление на страната след парламентарните избори.

„Един от възможните варианти за създаване на алтернативно на ГЕРБ управление е правителство на широката коалиционна подкрепа, без да е задължително това да бъде строг коалиционен формат на кабинет от гледна точка на ярки партийни фигури," посочи Лютви Местан от трибуната на митинга.

Сред официалните гости на митинга бяха депутати от кърджалийския район и пратеници.

За пръв път към този митинг опитаха да се присъединят и активисти на ГЕРБ, водени от народния представител Цвета Караянчева. Сред тях бяха зам.-областният управител на Кърджали Есат Садък и общинското ръководство на ГЕРБ в Кирково. Това предизвика смут и саркастични подмятания от страна на хора от ДПС.

Въпреки това групата поднесе венци и цветя пред паметната плоча на 18-месечната Тюркян, загинала при репресиите по време на Възродителния процес от 1984 г. в пограничното село Могиляне.

„Въпреки, че не бях поканена от организаторите, мой дълг бе да уважа събитието и да изразя съпричастие и солидарност с онези наши сънародници, които пострадаха от Възродителния процес и от тоталитарния комунистически режим и които бяха прокудени от родните си места, физически малтретирани и изпратени в лагери. Това е позорно петно в историята на България, белязало мъчителния преход към демокрация. Бях в Могиляне не само като депутат от региона, но и като човек с гражданска позиция. За жалост за пореден път ДПС превърна един възпоменателен митинг в политически и използва един чисто човешки акт на поклонение за груба предизборна агитация и нападки срещу правителството," коментира Цвета Караянчева.

„Ние сме част от съдбата на тези хора и уважаваме истинската им болка, в момента сме свидетели на един предизборен митинг. Поведението на депутатите от ДПС е оскърбително спрямо местните хора и говори за явна нечувствителност към техните реални болки и проблеми," подчерта зам.-председателката на парламентарната група на ГЕРБ.

Тя допълни, че 60 милиона лева от програмите за развитие на селските райони ще подкрепят общините в Кърджалийска област, освен това пред подписване е и Водният цикъл на стойност 68 милиона лева.

„ДПС ги боли, защото касичката им започна да се изпразва," каза още Цвета Караянчева.

Междувременно в Кърджали представители на изселническото дружество „Бахад" в Турция и на сдружението „Репресирани" в Момчилград се разграничиха от митинга, организиран от ДПС.

„Два автобуса с хора изпреварващо почетоха паметта на Тюркян още във вторник, а в сряда бяхме в момчилградското село Груево, където също има чешма-паметник на убитите по време на съпротивата срещу Възродителния процес," посочи Халил Мехмед, бивш лагерник от Белене.

Други трима бивши политзатворници - зам.-председателите на „Бахад" Халил Йозтюрк, Мехмед Зафер и Шукри Алтай, обявиха, че няма да подкрепят ДПС, докато не се „изчисти от агентите и доносниците на ДС".

„Върхушката на тази партия благоденства и по избори лъже избирателите си, които нямат пари за един хляб. Този порок трябва да бъде изтръгнат, а турците да спрат да се подчиняват като стадо на охранените си пастири," апелираха тримата.

#ДПС #Възродителен процес #Цвета Караянчева #депутат от ГЕРБ #Лютви Местан #Юнал Тасим #депутат от БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници