Рекордни студове взеха близо 200 живота в Русия и Европа

Рекордни студове взеха близо 200 живота в Русия и Европа
Температурите спаднаха през последната седмица до -20 градуса по Целзий в Москва и до -50 градуса в някой части на Сибир. Снимка: rferl.org
A A+ A++ A

Рекордните студове взеха живота на близо 200 души в Русия и страните в Централна и Източна Европа през последната седмица.

Ниските температури, според метеоролозите, може да се задържат до 24 декември, предаде БТА, позовавайки се на румънския информационен сайт „Зиаре".

В Русия броят на жертвите достигна 56 души. Други 371 души са били хоспитализирани. Температурите спаднаха през последната седмица до -20 градуса по Целзий в Москва и до -50 градуса в някой части на Сибир. 

В нощта срещу неделя температурата на въздуха в района на Москва е паднала до минус 28,3 градуса по Целзий, а в самата столица на Русия е била измерена температура от минус 23 градуса.

Нощта на 23 декември е била най-студената от началото на тази зима. Необичайният студ, дължащ се на антициклон, ще продължи до понеделник, прогнозират метеоролозите.

Студовете взеха жертви и в Украйна, където починаха 83 души, от които 57 бяха намерени по улиците, а други 526 души бяха приети в болница. Температурите през нощта достигнаха -15 градуса в Украйна, където тези стойности се смятат за нормални за сезона. 

В Полша властите съобщиха за смъртта на 49 души, след като температурите спаднаха до -10 градуса. Най-малко шестима души са починали в Литва. В Латвия температурите достигнаха -14 градуса в събота сутринта, а в понеделник може да стигнат до рекордните -28 градуса.

Проливните валежи и бурният вятър донесоха огромни проблеми за милиони пътници, във  Великобритания. Необичайните за сезона проливни валежи предизвикаха наводнения в редица райони на страната. Метеоролозите прогнозират, че дъждът ще продължи до понеделник.

В цяла Великобритания са издадени над 130 предупреждения за опасност от наводнения.

Лошото време нанесе тежък удар на британската транспортна система в един от най-натоварените уикенди на годината. Редица автомобилни и железопътни пътища са затворени.

#Русия #Москва #Сибир #студ #Украйна #Полша #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници