Готвят Джон Кери за наследник на Клинтън

Готвят Джон Кери за наследник на Клинтън
Още преди седмица се появи информация от анонимни източници, че Обама е избрал Кери за приемник на Хилари Клинтън на поста държавен секретар. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Барак Обама ще номинира сенатора на Масачузетс Джон Кери за следващ държавен секретар, заяви официален американски представител.

Кери е ветеран във външната политика и бивш кандидат за президент на Демократическата партия на изборите през 2004, когато загуби от Джордж Буш, информират АФП и БГНЕС.

Според източника по-късно в петък Кери ще бъде номиниран официално за наследник на Хилари Клинтън, която напуска поста в началото на 2013 г.

Кери е председател на сенатския Комитет по международни отношения. Очаква се неговата кандидатура да бъде утвърдена лесно от неговите колеги законодатели.

Шансовете на сенатора за поста се увеличиха, след като преди седмица фаворитът на Обама – американският посланик в ООН Сюзън Райс, поиска от президента да изтегли името й от списъка на потенциалните кандидати за поста на Хилари Клинтън.

Райс беше подложена на унищожителна критика за коментарите си във връзка с атентата срещу американската мисия в Либия на 11 септември.

Заради тях някои влиятелни републиканци заплашиха да блокират избора й за държавен секретар, ако бъде предложена.

#САЩ #Барак Обама #Президент на САЩ #Джон Кери #Хилари Клинтън #сържавен секретар на САЩ #Белия дом #ООН #Сюзън Райс #Либия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници