Великобритания изтегля 3800 военни от Афганистан догодина

Великобритания изтегля 3800 военни от Афганистан догодина
Великобритания ще изтегли 3800 от своите 9000 военнослужещи в Афганистан до края на 2013 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Великобритания ще изтегли 3800 от своите 9000 военнослужещи в Афганистан до края на 2013 г., съобщи премиерът Дейвид Камерън.

Министър-председателят обяви пред парламента в Лондон, че британските части ще бъдат намалени от 9000 на 5200 до края на 2013 г., и уточни, че останалите ще се приберат на Острова година по-късно, предадоха АФП и БГНЕС.

Великобритания, САЩ и останалите членки на НАТО, изпратили свои войници в Афганистан, неотдавна се съгласиха да предадат грижата за сигурността на страната в ръцете на местните власти до края на 2014 г.

Правителството обаче бе подложено на силен натиск да ускори изтеглянето на частите от Афганистан след зачестяването на т. нар. „вътрешни атаки“, при които войник в британска или афганистанска униформа насочва оръжието си срещу свои колеги.

В речта си пред парламента Дейвид Камерън изтъкна още, че изтеглянето става възможно „благодарение на успеха на родните войници и афганистанските сили за сигурност“.

„Ще имаме възможността да видим как войниците ни се прибират вкъщи в две сравнително еднакви стъпки през 2013 г. и 2014 г. В края на 2013 г. в страната вероятно ще останат около 5200 британски части“, отбеляза Дейвид Камерън.

#Великобритания #Афганистан #Дейвид Камерън #премиер на Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино