Стоев отказа да оттегли поправката за пушенето, дори и Борисов да подаде оставка

Стоев отказа да оттегли поправката за пушенето, дори и Борисов да подаде оставка
Миналия четвъртък депутатите от ГЕРБ Иван Божилов и Евгени Стоев предложиха в закона за туризма да се позволи пушенето в нощни заведения и заведения с разделени места за пушачи и непушачи. Снимка: ГЕРБ
A A+ A++ A

Депутатът от ГЕРБ Евгени Стоев, вносител на предложението за отмяна на пълната забрана за пушенето на закрито, няма намерение да го оттегли, заяви сам той.

Коментарът на Стоев дойде, след като в събота премиерът Бойко Борисов каза, че ГЕРБ са абсолютно против да отпадне пълната забрана за пушене на обществени места, както и намерението на президента Росен Плевнелиев да наложи вето, ако забраната бъде премахната от депутатите.

Стоев заяви, че предложението е на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, но тъй като те нямат право на законодателна инициатива, го внася той, цитира го „Дневник".

Депутатът напомни позицията на здравния министър Десислава Атанасова, която е категорично против премахването на забраната, но отбеляза, че зам.-министърът с ресор туризъм Иво Маринов е подкрепил либерализиран режим.

„Ще чуем утре становищата на двете министерства и с гласуване ще се реши",коментира Стоев.

Според проучване на ресторантоьрската асоциация около 120 депутати от всички групи биха подкрепили отмяната, пише вестник „Преса".

Преди седмица представители на бизнеса се срещнаха с депутати от всички партии и след разговорите стана ясно, че само групата на ДПС ще подкрепи отпадане на забраната, а останалите щели да гласуват по съвест.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев нееднократно заявява, че партията няма да задължи депутатите си да гласуват по един или друг начин, а всеки ще натисне копчето по съвест.

Миналия четвъртък депутатите от ГЕРБ Иван Божилов и Евгени Стоев предложиха в закона за туризма да се позволи пушенето в нощни заведения и заведения с разделени места за пушачи и непушачи.

Те поискаха също и да се даде право на малките заведения до 50 квадратни метра сами да избират дали в тях да се пуши или не. Предложението беше направено преди второто четене на законопроекта. Гласуването обаче беше отложено за вторник, за да се чуят становищата на здравното и на икономическото министерство.

Тъй като Божилов декларира, че се намира в конфликт на интереси, защото преди влизането си в парламента е имал заведение, официален вносител на предложението остана Стоев.

През 2011 г. Божилов беше заснет в Общинска избирателна комисия в София през нощта след първия тур на местните избори да разнася чували с бюлетини.

Стоев пък бе сред народните представители, излезли в работно време, за да получат безплатен нов мобител телефон.

#ГЕРБ #депутат #Иван Божилов #забрана #предложение #пушене #Евгени Стоев #Бойко Борисов #министър-председател #Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници