Турция обсъжда строежа на АЕЦ до българската граница през януари, МОСВ чака

Турция обсъжда строежа на АЕЦ до българската граница през януари, МОСВ чака
По време на икономически форум, който се проведе в Бургас, кметът на турския град Инеада Тахир Яшък заяви, че проектът за строителството на ТЕЦ край града, намиращ се до границата с България, е спрян. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Кметовете на четирите турски общини ще обсъждат на 27-ми януари плановете на Турция да строи атомна електрическа централа близо до българската граница.

По време на икономически форум, който се проведе в Бургас, кметът на турския град Инеада Тахир Яшък заяви, че проектът за строителството на ТЕЦ край града, намиращ се до границата с България, е спрян.

Яшък и неговите колеги от общините Визе и Демиркьой обявиха категоричното си несъгласие с енергийния проект, предаде Дарик.

Турските кметове обясниха, че строителството на ТЕЦ край Инеада не е правителствен проект, а на частни инвеститори.

Яшък каза, че турският министър на екологията е застанал категорично на страната на протестиращите и е отказал да даде зелена светлина на проекта, заради което той вече не стои на дневен ред.

Българското министерство на околната среда и водите обаче очаква официален отговор от Турция  за инвестиционните намерения на държавата.

#Турция #ТЕЦ #Царево #граница #АЕЦ #кметове #кмет на Инеада #Тахир Яшък #правителство на Турция #МОСВ #инвестиции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници