Големият адронен колайдер излезе в дълъг отпуск

Големият адронен колайдер излезе в дълъг отпуск
Големият адронен колайдер е предназначен за получаване на принципно нови данни за произхода на материята и същността на фундаменталните физически закони. Снимка: ЕПА/ЦЕРН/БГНЕС
A A+ A++ A

Големият адронен колайдер излезе в дълъг „отпуск“ с цел модернизиране, съобщиха учени в онлайн съобщение.

Сблъсъкът на протони в ускорителя ще бъде възобновен след 20 месеца, след което адронният колайдер ще заработи със сумарна енергия два пъти по-голяма от досегашната.

„Операциите за 2012 г. приключиха. Ще се видим отново и за малко през 2013 г. по време на сеанса с протонно-ядрени сблъсъци, а сблъсъците между протони при високи енергии ще бъдат подновени през 2015 г.“, се казва в съобщението, цитирано от РИА „Новости“ и БГНЕС.

„До скоро и благодарим за рибата“, пишат учените, цитирайки думи от книгата на Дъглас Адамс „Пътеводител на галактическия стопаджия“, които делфини произнасят, напускайки земята преди унищожението й.

Големият адронен колайдер беше създаден от учени от много страни върху терен на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева.

Той е най-големият в света ускорител на елементарни частици. Предназначен е за получаване на принципно нови данни за произхода на материята и същността на фундаменталните физически закони. Изграждането му струваше над 6 млрд. евро.

#адронен колайдер #ЦЕРН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници