За първи път учени от ЦЕРН измериха спектъра на антиматерията

За първи път учени от ЦЕРН измериха спектъра на антиматерията
Източник: bTV
A A+ A++ A

Измерване на оптичния спектър на атом антиматерия за пръв път беше осъществено от Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН, информират Асошиейтед прес и ТАСС. Агенциите цитират съобщение на пресслужбата на ЦЕРН, предаде Дарик.

Изтъква се, че полученият от сътрудниците на изследователския експеримент АЛФА резултат е плод на над 20-годишен труд. Учените наблюдавали спектралната линия в атом антиводород, което за пръв път им позволило да сравнят светлинните спектри на материята и на антиматерията. Станало видно, че антиводородът притежава оптичен спектър, аналогичен на водорода. Този резултат потвърждава Стандартния модел на физиката на елементарните частици, според който водородът и антиводородът трябва да имат идентични спектроскопичнихарактеристики.

За да бъде изследван атомът на антиводорода, той трябва да бъде "уловен". Да се преместват и улавят антипротони или позитрони е лесно, тъй като те са заредени частици", поясни официалният представител на експеримента АЛФА Джефри Хангст. „Но когато комбинирате тези две частици, тогава се получава неутрален антиводород, който е много труден за улавяне. Поради тази причина ние създадохме специален магнитен "капан".

Измерването на оптичнияспектърнаантиводорода се оценява от ЦЕРН като важна крачка по пътя на изследванията на антиматерията с висока точност.

 

#ЦЕРН #атом

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »