БСП се готви да натрие носа на ГЕРБ

БСП се готви да натрие носа на ГЕРБ
По-рано в събота Станишев се срещна с младите социалисти в местната власт и областните координатори на Младежкото обединение в БСП и ги призова да са активни във връзка с провеждане на референдума. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Да натрием носа на ГЕРБ и като хора, и като граждани и да покажем, че има смисъл от пряка демокрация, призова лидерът на БСП Сергей Станишев.

По-рано в събота Станишев се срещна с младите социалисти в местната власт и областните координатори на Младежкото обединение в БСП и ги призова да са активни във връзка с провеждане на референдума през януари, предаде БГНЕС.

„Трябва да се казва, че този референдум е на гражданите. ГЕРБ се присламчиха към референдума, защото знаят, че повечето хора ще кажат „да“ на атомната енергетика и на „Белене“, изтъкна Станишев.

По неговите думи референдумът е против решението да се спре строежът на АЕЦ „Белене“, затова хората трябва да бъдат агитирани, за да гласуват.

Лидерът на социалистите обяви, че за следващия мандат водещ приоритет в политиката на БСП ще бъде политиката за младите хора, която според него има три стълба - достъпно и качествено образование, заетост, за да може младите хора да се реализират в България, и политика за подкрепа на майчинството и децата.

Станишев припомни, че в алтернативния бюджет, който беше предложен от БСП, е било заложено увеличение на помощите за отглеждане на дете до двегодишна възраст  на 310 лева, както и отпадането на подоходния критерий за детските надбавки.

Той посочи, че преди два дни Европейският съвет е одобрил въвеждането на „младежка гаранция“ във всички страни от ЕС.

Идеята на гаранцията е всеки млад човек в ЕС да има възможност, ако не намери работа, след като завърши образованието си, в продължение на четири месеца да получава субсидирана заетост или преквалификация.

Очаква се програмата да получи необходимото финансиране, за да бъде приложена, добави Станишев, давайки за пример Австрия, където мярката работи от години, а във Финландия се въвежда от 1 януари.

„Искаме това да се финансира от европейските фондове и да стане във всяка една страна от ЕС“, заяви Станишев, обръщайки се към членовете на Младежкото обединение с призив информацията за младежката гаранция да стигне до повече млади хора в България.

#БСП #младежи #Сергей Станишев #ЕС #Европейски съюз #референдум #ГЕРБ #бюджет #заетост #майчинство #детски надбавки #Европейски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници