Галина Тонева: Изборът на главен прокурор няма да бъде политически

Галина Тонева: Изборът на главен прокурор няма да бъде политически
Малко след като беше изслушана от етичната комисия на ВСС, Тонева коментира, че вярата й в неполитизирането на избора за новия главен обвинител й дава кураж и енергия да участва в конкурса. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Изборът на нов главен прокурор няма да бъде политически, вярва кандидатът за поста Галина Тонева.

Малко след като беше изслушана от етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС), Тонева коментира, че вярата й в неполитизирането на избора за новия главен обвинител й дава кураж и енергия да участва в конкурса, предаде думите й Информационна агенция „Фокус“.

По този повод, попитана какво смята за спекулациите, че другият претендент за поста на Борис Велчев Сотир Цацаров е получил явна подкрепа от премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов, Тонева заяви, че не смята, че те са лицата и органите, които ще изберат главния прокурор.

„Имам вяра в колегите си във ВСС, че ще вземат решение по свое собствено убеждение“, добави Тонева.

Тя каза, че ако е считала кандидатурата си за обречена, е нямало да участва в това състезание, защото не е човек, който губи.

Зам. главният прокурор на ВКП добави, че не е имало въпрос от етичната комисия, който да я е притеснил. Питанията на членовете на комисията били общи, като например за членство в тайни общества.

На това Тонева категорично отговорила, че не членува нито в тайни, нито в явни организации и не смята такива за нещо, което трябва да притеснява обществото.

„Моето усещане е, че такова притеснение съществува - идва от факта, че те не са тайни, а защото не са ясни точно връзките, които се получават в тях – кой с кого в каква организация членува – ако това е публично, мисля че няма да има никакво притеснение по отношение на тези организации“, каза Тонева.

#Галина Тонев #Сотир Цацаров #ВСС #Висш съдебен съвет #Етична комисия #главен прокурор #Борислав Сарафов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници