ЕС решава до края на седмицата дали Македония получава дата за преговори

ЕС решава до края на седмицата дали Македония получава дата за преговори
ЕК настоява бившата югорепублика да започне преговори през юни 2013 г., а решение на спора с Гърция за името да се търси на ранния им етап. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До края на седмицата в Брюксел ще се реши дали Македония ще получи дата за начало на преговори за членство в Европейския съюз.

България и Гърция вече се противопоставиха за даването на дата на този етап, заявявайки резервите си към Македония пред Европейската комисия и останалите страни членки.

ЕК настоява бившата югорепублика да започне преговори през юни 2013 г., а решение на спора с Гърция за името да се търси на ранния им етап, отбеляза БНР.

Македония има подкрепата на 14 членки, начело с Австрия, която смята, че ако няма видима европерспектива, Македония ще се върне назад в развитието си.

Великобритания, Финландия, Полша и Унгария са внесли проект на решение, който дава високи оценки за постигнатото от Македония, също посочвайки юни 2013 г. за начало на преговорите.

По време на дългите дискусии през последните дни България е изразила загрижеността си за случаите на дискриминация на хора, изразяващи българската си идентичност, както и от националистическата риторика на Скопие и растящия брой провокации по исторически и културни въпроси.

От постоянното представителство на България в Брюксел потвърдиха, че заради всичко това България не е подкрепила определянето на дата и настоява изискването Македония да спазва добросъседски отношения, да не се ограничава само до спора за името й.

България също е внесла свой проект, в който няма посочена конкретна дата за започване на предприсъединителни преговори с ЕК.

Заради съмнения дали ЕС е подготвен за ново разширяване, Франция също внесе свой проект без дата. Държавата е била подкрепена от Германия, Испания и Португалия.

Броят на страните „за“ и „против“ обаче не определя крайното решение, защото начало на преговори може да бъде дадено само с единодушие и за блокирането му е достатъчна и една несъгласна държава.

Въпросът ще бъде обсъждан от външните министри, които ще заседават в понеделник и вторник, както и от държавните и правителствените ръководители в края на седмицата, когато се очаква да е ясно и крайното решение.

#Македония #ЕС #ЕК #дата #България #Европейски съюз #Европейска комисия #преговори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници