RWE потвърди, че се отказва от „Набуко”

RWE потвърди, че се отказва от „Набуко”
Карта: Nabucco Gas Pipeline International GmbH
A A+ A++ A

Германският енергиен концерн RWE официално потвърди, че се отказва от участието си в строежа на газопровода „Набуко“ и ще прехвърли своя дял в проекта на австрийското дружество OMV.

„RWE в момента води преговори с петролната и газова австрийска компания OMV за продажбата на дела си в европейския проект за строителството на газопровода „Набуко“, съобщи говорител на германската група, цитиран от „Франс прес“, предаде „Мениджър“.

Говорителят посочи, че първоначалните търговски цели на германската компания не са били постигнати, но не уточни какъв е очакваният размер на сделката. Той добави, че изходът от преговорите ще бъде съобщен своевременно.

Освен RWE и OMV, консорциумът, който ще реализира проекта, включва още унгарската MOL, румънската „Трансгаз“, българската „Булгаргаз“ и турската „Боташ“.

Строителството на газопровода, който ще доставя природен газ от Азербайджан към Европа, като заобикаля Русия, е предвидено да започне през 2017 г., но не е изключено ново забавяне на неговото начало.

„Набуко“ е подкрепян от Европейския съюз и неговата цел е да намали зависимостта на Европа от доставките на газ от Русия и от мощния руски газов концерн „Газпром“.

Предвидено е трасето на бъдещия газопровод да минава през България.

#RWE #OMV #Набуко #България #Русия #Европа #Европейския съюз #Газпром #Булгаргаз #MOL #Трансгаз #Боташ #Азербайджан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници