Путин даде старт на строежа на „Южен поток”

Путин даде старт на строежа на „Южен поток”
Руският президент Владимир Путин и шефът на "Газпром" Алексей Милер разглеждат изложба при старта на строежа на "Южен поток" в Анапа, Краснодарски край. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Строежът на газопровода „Южен поток” беше стартиран със символично заваряване на първата тръба от проекта близо до Анапа.

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че при изграждането на „Южен поток" ще се спазват строго екологичните стандарти, предаде РИА „Новости", цитирана от БГНЕС.

По думите му 63 милиарда куб.м. газ са голям обем и за да го осигури, Русия вече е започнала работа на своя собствена територия.

„Ще увеличим и разширим възможностите за достигане на Черно море на разстояние 2500 км, като построим допълнителни компресорни станции", подчерта руският президент.

Газопроводът „Южен поток” ще съедини руските газови находища и европейските потребители по дъното на Черно море.

В церемонията по откриването взеха участие ръководителите на компаниите-участници в проекта – президентът на „Газпром" Алексей Милер, изпълнителният директор на ЕНИ Паоло Скарони, главният изпълнителен директор на „Електрисите дьо Франс" Анри Пролио, председателят на УС на „Винтерсхал" Райнер Зееле и изпълнителният директор на „Саут стрийм транспорт Би Ви” Марсел Крамер.

На церемонията присъстваха и членове на правителствата и дипломатическите мисии на страните-участнички в „Южен поток" – Италия, Франция, Германия, Австрия, България, Сърбия, Унгария, Словения, Гърция, Хърватия, Турция и Македония.

България подписа окончателно инвестиционното решение за строителството на тръбата на 15 ноември тази година.

Договорът беше подписан от премиера Бойко Борисов и председателят на УС на „Газпром” Алексей Милер. Според предварителните разчети проектът в България ще струва над 3 млрд. евро.

Милер обяви, че всичкият газ, който ще бъде транспортиран по газопровода „Южен поток", вече е разпределен между клиентите.

Той подчерта, че докато са работили над проекта в „Газпром" не са мислили за конкуренцията с други газопроводи, а са решили своите задачи с доставката на „синьото гориво".

Според него, основното преимущество на „Южен поток" е, че компанията има и газ, и потребители, за разлика от останалите проекти.

Милер подчерта, че „главната печалба" са новите количества газ, които ще бъдат изнасяни, а също така, че проектът решава „транзитните рискове".

„Южен поток" е проект за транснационален газопровод, който се разработва с цел диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ за европейските потребители.

Той предвижда транспортирането на „синьо гориво" по дъното на Черно море за страните от Южна и Централна Европа.

Газопроводът ще се състои от четири тръби всяка с капацитет от 15.57 милиарда куб. м. Първата от тях ще бъде пусната в края на 2015 – началото на 2016, а газопроводът ще заработи с пълна мощност (63 милиарда куб. м. газ) през 2018-2019 г.

Приблизителната цена на „Южен поток" е 16 милиарда евро. За изграждането на европейската сухопътна част на проекта Русия подписа междуправителствени договори с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Австрия и Хърватия.

Акционери в подводната отсечка са: „Газпром" с 50%, италианската ЕНИ (Eni) с 20%, немската „Винтерсхал" (Wintershall) и френската „Еликтрисите дьо Франс" (EdF) с по 15%.

За обезпечаване на газоподаването за „Южен поток" в необходимия обем на руска територия ще бъдат изградени допълнителни 2.5 хиляди километра тръбопроводи и 10 компресорни станции с обща мощност 1473 мегавата.

Проектът се нарича „Южен коридор" и ще бъде реализиран в два етапа до декември 2019 година.

#Южен поток #Владимир Путин #газопровод #Русия #Анапа #Черно море #Газпром #ЕНИ #Алексей Милер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници