62-ма депутати искат разследване на скандала във Фонд „Научни изследвания“

A A+ A++ A

62-ма народни представители искат създаването на временна анкетна комисия, която да проучи сигналите за дейността на Фонд „Научни изследвания“ към образователното министерство.

Подписката е подкрепена от депутати от ДПС, КБ и един независим народен представител. Те ще искат създаването на комисия от 11 членове – по двама от всички парламентарни групи и един независим като срокът на комисията да е един месец.

„Научната общност в България никога не е била разтърсвана от толкова сериозен скандал“, подчерта Лютви Местан от ДПС по време на брифинг в парламента в четвъртък, цитиран от агенция БГНЕС.

„Средствата за Фонд „Научни изследвания“ са намалени 4 пъти – от 60 млн. лв. за 2008 г. по време на управлението на Тройната коалиция на под 15 млн. лв. за 2012 г. Управляващите не могат да имат за алиби финансово-икономическата криза“, подчерта Местан и попита как са одобрени проектите, спечелили финансиране от фонда.

Според него властта извежда нови принципи – приближеност до министъра, властова сервилност, академично погалване. Местан запита и защо министърът на образованието Сергей Игнатов крие рецензиите, въз основа на които са оценени проектите.

„Скандалът вече е международен, отразен е в списание „Нейчър“, учените са сезирали и главния научен секретар на Европейската комисия, а българският парламент не може да остане глух за повика на българските учени“, каза депутатът. Алиосман Имамов от ДПС посочи, че заради този случай България ще получи много по-трудно средства за наука по евентуална оперативна програма за образование и наука в следващия програмен период.

„Отговорността за скандала с Фонд „Научни изследвания“ не е само на директора на фонда, професор Рангел Гюров, и на министъра на образованието, тя е на кабинета с министър-председател Бойко Борисов“, убеден е Местан.

#Фонд "Научни изследвания" #БСП #ДПС #Лютви Местан #Алиосман Имамов #Сергей Игнатов #Министерство на образованието #проекти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници