България сред най-големите песимисти в ЕС за финансовото си бъдеще

България сред най-големите песимисти в ЕС за финансовото си бъдеще
Най-трудно свързват финансово двата края отново българите, заедно с жителите на Гърция, Латвия, Румъния, Испания, Португалия и Кипър. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България е една от седемте страни от ЕС с най-песимистични очаквания по отношение на финансовото състояние на домакинствата през 2013 г., сочи последен анализ на Евростат.

Според тази своеобразна статистика най-големи песимисти в ЕС са гърците с около 45% негативно очакване за финансовото си бъдеще догодина, съобщи БТА.

Плътно след тях са гражданите на Унгария, Малта и Португалия. България също е в тази група на песимистите заедно с Литва и Италия с ниво на песимизъм под 40%.

Най-оптимистично настроени за финансовото си бъдеще догодина са гражданите на Дания, Норвегия и Люксембург, където нивото на песимизъм е под 10%.

В групата на оптимистите попадат още Финландия, Англия, Румъния, Естония и Холандия.

В златната среда или в групата на реалистите за финансовото бъдеще на домакинствата са представителите на Полша, Белгия, Франция, Германия, Чехия и останалите страни на ЕС.

Според анализа на Евростат около 54% от анкетираните европейци по отношение на финансовото им състояние очакват то да остане същото, 14% са оптимисти и очакват ситуацията да се подобри, а 25% са песимисти и очакват ситуацията да се влоши.

Европейската статистика отчита също, че около 25% от жителите на ЕС живеят във финансови трудности, като ситуацията между 2008 г. и 2010 г. се е влошила в 17 от 27-те страни-членки на ЕС.

Най-голяма разлика в това отношение е отчетена в Латвия (16,7 процентни пункта) и Естония (14,3 процентни пункта).

Най-слабо засегнати от финансовата криза остават жителите на Норвегия, Швейцария, Исландия и Финландия.

Най-трудно свързват финансово двата края отново българите, заедно с жителите на Гърция, Латвия, Румъния, Испания, Португалия и Кипър, сочат данните.

#Евростат #ЕС #Унгария #Малта #Португалия #България #Литва #Италия #Дания #Норвегия #Люксембург

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници