Етична комисия изпитва кандидатите за главен прокурор на 10 декември

Етична комисия изпитва кандидатите за главен прокурор на 10 декември
Галина Тонева, Борислав Сарафов и Сотир Цацаров ще бъдат изслушани във Висшия съдебен съвет (ВСС) на 10 декември. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Тримата кандидати за поста главен прокурор на България ще бъдат изслушани във Висшия съдебен съвет (ВСС) на 10 декември.

Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов ще представят визиите и стратегиите си за държавното обвинение пред Комисията по професионална етика и превенция на корупцията към ВСС, обяви Соня Найденова, цитирана от БГНЕС.

На тази дата членовете на комисията към ВСС ще чуят аргументацията на кандидатите, ще им бъдат зададени въпроси и ако имат желание, те могат да представят и документи.

За момента няма и точка в дневния ред за заседанието в четвъртък за промяна на правилата за избор на главния прокурор. Когато за поста се появиха трима кандидати, започнаха и дебатите за най-справедлива процедура за изслушване. Премиерът Бойко Борисов и правосъдният министър Диана Ковачева единодушно подкрепиха идеята за жребий.

Последно кандидатите ще бъдат изслушани в реда на подаване на кандидатурите си - Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов.

Същинското изслушване и гласуване на тримата от ВСС се очаква да бъде на 20 декември.

Соня Найденова ще постави въпроса етичната комисия да се самосезира по изнесените факти в медиите за Галя Гугушева, която е кандидат за Конституционен съдия, но и действащ магистрат.

Като член на ВСС самата Соня Найденова не вижда пречка за това кадровиците да възложат на Инспектората към ВСС да провери темата за случайното разпределение на делата във ВКС и ВАС.

От понеделник има и постъпило писмо с искане за това. Тя обаче посочи, че решението дали да бъде възложена такава проверка ще бъде взето от ВСС.

Новите кадровици в съдебната система са се самосезирали и вече са образували дисциплинарни производства срещу магистрати.

#ВСС #главен прокурор #Сотир Цацаров #Галина Тонева #Борислав Сарафов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници