Президентът още обмисля вето върху Закона за фуражите

Президентът още обмисля вето върху Закона за фуражите
Президентското вето е един от начините за решаване на проблема с изричното етикетиране на фуражи, които съдържат генно модифицирани организми (ГМО). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавният глава Росен Плевнелиев още обмисля дали да наложи вето върху Закона за фуражите.

Президентското вето е един от начините за решаване на проблема с изричното етикетиране на фуражи, които съдържат генно модифицирани организми (ГМО), отбелязва „Дневник".

Освен него, обсъжданите до момента законови механизми са нови поправки с преходните и заключителни разпоредби в друг закон – Закона за рибарството и аквакултурите, или с абсолютно нова процедура на промяна след публикуване на Закона за фуражите, като последната опция е и най-дългата процедура.

„Темата е сериозна и важна. Не съм съгласен и не мога да приема, че не трябва да се посочва съдържанието на ГМО и модифицирани храни, когато става въпрос дори и за фуражи. В момента търсим решение," коментира Росен Плевнелиев в понеделник.

Той направи публично изказване по темата в първия си работен ден след официалната му визита в Турция.

Държавният глава вече е активирал правния съвет в президентската институция, който работи по разрешаване на казуса. Юристите му са в контакт и с парламента и преценяват как е най-удачно да се направят поправките.

„Следих как тези текстове и промени минаха през парламента. Разбирам, че оттам се демонстрира възможност и желание да се реши проблемът и по други начини – чрез промени в друг алтернативен закон," каза още президентът с уточнението, че в следващите дни ще стане ясно как да бъда решен проблемът.

Миналата седмица окончателно гласуваните поправки в Закона за фуражите предизвикаха тревога и екологични организации начело със сдружение „За Земята" определиха поправките като „лобистки", като настояха президентът да наложи вето и да ги върне за преразглеждане в НС.

В петък те се срещнаха с председателя на Комисията по земеделие и храните Даниела Танева и се споразумяха по текст, в който изрично да се разделят изискванията за пакетирани и непакетирани фуражи в съответствие с еврорегламента.

Според договорения текст придружаващите документи са задължителни за непакетирани фуражи, а когато става дума за пакетирани – задължителни са етикети.

По време на срещата именно депутатката от ГЕРБ е предложила като механизъм промяната на текстовете да стане с преходните и заключителни разпоредби на Закона за рибарството и аквакултурите.

В четвъртък депутатът от „Синята коалиция" Ваньо Шарков застана публично зад опасенията на екоорганизациите и техните искания. Той и представители на природозащитниците запознаха с проблема и юристите в президентството.

#ГМО #Закон за фуражите #Росен Плевнелиев #Президент на България #вето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници