БСП внася искане за спирането на „катастрофалната" концесия на „Софийска вода"

БСП внася искане за спирането на „катастрофалната" концесия на „Софийска вода"
Според лидера на градската организация на социалистите Анна Янева, концесията е крайно неизгодна за жителите на София. Снимка: Софийска вода
A A+ A++ A

БСП внася в Столичния общински съвет искане да бъде прекратена концесията на "Софийска вода".

Според лидера на градската организация на социалистите Анна Янева, концесията е крайно неизгодна за жителите на София, предаде БНР.

Янева посочи, че резултатът от концесията за 12 години на „Софийска вода" е четири пъти увеличение на цената на водата, без да има намаление на загубите по водопреносната мрежа и без да се правят нужните инвестиции.

Според нея се правят минимални инвестиции, с които не се изпълняват поетите ангажименти. Тя посочи, че големи райони от София, включетелно центъра на столицата, нямат изградена канализационна мрежа.

„За нас тази концесия е крайно неизгодна, тя е катастрофа за софиянци", категорична беше Янева.

Общинският съветник от ГЕРБ Николай Стойнев отговори, че прекратяването на концесията без основания, залегнали в договора, както иска БСП, ще струва на Столична община между 400 млн. и 1 млрд.лева.

Близо 200 млн. лева са кредитите, които трябва да се върнат на „Софийска вода" и има залегнали капиталови компенсации, съгласно договора за концесия, които трябва да бъдат определени от арбитражен съд във Виена.

Според експертите цената, която там ще се коментира, е от порядъка до 1 млрд. лева, коментира Стойнов, добавяйки, че „много лесно може да се вземе едно решение за разваляне на договор, но въпросът е какво произтича от това".

#БСП #искане #Анна Янева #Столична община #вода #канализация #концесия #„Софийска вода" #ГЕРБ #Николай Стойнев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници