Дават българско гражданство срещу инвестиция от 1 млн. лв.

Дават българско гражданство срещу инвестиция от 1 млн. лв.
Това решиха депутатите в сряда при гласуването на промените на второ четене в Закона за насърчаване на инвестициите. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Чуждестранен инвеститор може да придобие българско гражданство, ако е получил статут на постоянно пребиваващ преди поне 1 година и е вложил не по-малко от 1 млн. лв. в капитала на българско търговско дружество, което изпълнява приоритетен инвестиционен проект.

Това решиха депутатите в сряда при гласуването на промените на второ четене в Закона за насърчаване на инвестициите, предаде БГНЕС.

Като условия обаче се изисква дружеството, в което кандидатът за гражданство инвестира, да не е обявено в несъстоятелност или да е в открито производство по несъстоятелност или ликвидация, да няма парични задължения към държавата или към община, нито неизплатени трудови възнаграждения към работници и служители.

Промени за чужденците с българско гражданство бяха приети в предходните и заключителните разпоредби на закона.

„Говорим за насърчаване на инвестициите, а не за насърчаване на чуждестранните инвестиции. Тези мерки не могат да решат пропуските в другите области“, заяви от парламентарната трибуна депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов.

Според него други фактори в страната може да се окажат привлекателни за инвеститорите – липса на корупция, добра бизнес среда, качество на работната ръка, „а не – дайте 1 млн. лв. и ставате български граждани“.

„Вдигнахте прага на 4 млн. лв. за придобиване на статут на постоянно пребиваващ на инвеститор небългарски гражданин, а тук предлагате българско гражданство за инвестиция до 1 млн. лв.“, включи се в дискусията и червеният депутат Корнелия Нинова.

#Закона за насърчаване на инвестициите #българско гражданство #Янаки Стоилов #Коалиция за България #Корнелия Нинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници