Нападенията над лекарите са престъпления, решиха депутатите

Нападенията над лекарите са престъпления, решиха депутатите
Забележете, лекарите и медицинските специалисти са бити и биячите са глобени от 150 до 200 лв., а според Наказателния кодекс глобата за жестокост към животни е от 1000 лв. до 5000 лв., изтъкна депутатът Ваньо Шарков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нападенията над лекари ще бъдат инкриминирани с промените в Наказателния кодекс, приети от депутатите на първо четене.

Предложението на Ваньо Шарков от Синята коалиция бе прието с мнозинство - от 91 гласували народни представители 88 са „за“, 1 „против“ и 2-ма „въздържали се“, предаде БГНЕС.

„Причината да внесем законопроекта е фактът, че все повече стават случаите на агресивно поведение и насилие над медицински специалисти при изпълнение на задълженията им за оказване на медицинска помощ“, каза Ваньо Шарков по време на изказването си в пленарна зала.

Той запозна депутатите с част от случаите от последните две години.

На 22 ноември 2011 г. в Центъра за спешна медицинска помощ в Ямбол лекар и медицинският фелдшер са заплашвани с пистолет по време на визита при болно дете.

Заради безнаказаност опитен педиатър с дългогодишен стаж в системата за спешна помощ е напуснал работа, отбеляза вносителят на предложението за инкриминиране на посегателствата над лекари.

На 13 декември 2011 г. в Спешно приемно отделение - Стара Загора, група роми пребиват лекари и медицински фелдшер, заплашват със саморазправа шофьор на Спешната помощ, които обслужват пострадал при катастрофа.

Ваньо Шарков продължи мотивите си с факти от други населени места за нападения над лекари и медицински екипи.

„Смятам, че подкрепата за този закон е логична, но смятам, че именно лекари трябва да се изказват за този законопроект, защото те познават спецификата на тази професия“, заяви председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.

След като изброи правните основания промените да бъдат приети, тя призова за подкрепа към промените.

Преди гласуването на законопроекта Ваньо Шарков прочете писмо на група лекари, изпратено до председателя на Народното събрание и други институции в страната. Авторите му работят в спешна медицинска помощ и пишат за бити свои колеги, заради което нападателите са били глобени за дребно хулиганство.

„Забележете, лекарите и медицинските специалисти са бити и биячите са глобени от 150 до 200 лв., а в Наказателния кодекс пише - за прояви на жестокост към гръбначно животно, причиняване на смърт, тежко или трайно увреждане на гръбначни животни насилникът да се наказва с лишаване от свобода до 3 г. и глоба от 1000 лв. до 5000 лв. И ако някой от вас има съмнение дали трябва да бъде подкрепен законопроектът, просто се замислете защо наказанията за бой над гръбначно животно са такива, а наказанията за бой над лекари са 200 лв.“, лаконичен бе вносителят.

#Народно събрание #Ваньо Шарков #депутат от СК #лекари #Наказателен кодекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници