Синята коалиция няма да предлага кандидат за КС

Синята коалиция няма да предлага кандидат за КС
Решението на СК беше взето по-рано във вторник, по време на заседание на парламентарната група в парламента, обясни депутатът Йордан Бакалов. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Синята коалиция (СК) няма да предлага свой кандидат за Конституционния съд (КС), заяви депутатът Йордан Бакалов.

Решението на СК беше взето по-рано във вторник, по време на заседание на парламентарната група в парламента, предаде БГНЕС.

Според Бакалов премиерът Бойко Борисов, ГЕРБ, БСП и ДПС трябва да поемат отговорността, тъй като те са създадали проблема в КС.

Заради скандала със съдия Венета Марковска, която не успя да встъпи в длъжност с КС заради бламирането на президента Плевнелиев, Борисов се обърна към СДС с молба те да излъчат новият кандидат за конституционен съдия, който ГЕРБ ще подкрепи, като тогава допълни, че няма нищо против кандидатът да бъде и от СК.

Мотивите на Борисов за избора на СДС бяха, че това е най-старата дясноцентристка партия в страната, която освен че има дълги традиции, е показала неведнъж качествата си.

Малко след това от СДС излязоха с номинацията на президента Петър Стоянов, който обаче отказа заради международните си ангажименти, тъй като кандидатурата трябваше да е от квотата на парламента, защото такава беше на Марковска.

По думите на Бакалов, няма никаква причина няма, която да промени позицията му.

„Не се притеснявам от заплахи, а решението си Парламентарната група на СК взе единодушно с всички 14 депутати", добави Бакалов.

Според него ще бъде доста смешно и не политическо, ако някой от СДС внесе предложение за нова кандидатура.

Бакалов заяви, че се приема за морално изключен от СДС, тъй като е имало обсъждане за неговото изключване в централата.

Той беше предложен за изключване от СДС, но в понеделник след Националния съвет на партията лидерът на сините Емил Кабаиванов заяви, че няма достатъчно аргументи, за да бъде взето такова решение.

Бакалов бе категоричен, че остава в СДС и няма намерение никъде да ходи, но няма и да предлага и да избира нови кандидати за КС.

„Аз казах, че тук става въпрос за политика за бъдещето на СДС на политическото пространство. Нито ще предлагам, нито ще подкрепям, защото политически аз го разбирам така", каза депутатът.

На журналистически въпрос какво ще се случи с парите от субсидията на изключените депутати, Бакалов посочи, че те биха могли да отидат в бюджета на държавата или за благотворителни цели.

На същите въпроси изключеният от СДС Ваньо Шарков отговори, че не го вълнуват и няма нищо общо с вътрешнопартийната политика, тъй като вече не е в СДС.

В понеденик Националният съвет на СДС взе решение за изключването на тримата депутати Мартин Димитров, Ваньо Шарков и Димо Гяуров заради уронване престижа на партията. Причината беше, че те не са подкрепили кандидатурата на Петър Стоянов за мястото на Марковска в КС, издигната от СДС.

Кабаиванов обяви, че до края на седмицата СДС ще излезе с нова номинация за съдия в КС, сстаналите шестима депутати от СДС са задължени от Националния съвет да я внесат и подкрепят. Ако откажат, те също ще бъдат изключени.

След изключването на тримата депутати много членове на СДС започнаха да напускат сами партията. Сред тях беше и евродепутатът и бивш лидер на сините Надежда Нейнски.

#Синята коалиция #СК #СДС #кандидатура #КС #Йордан Бакалов #Емил Кабаиванов #скандал #Венета Марковска #Бойко Борисов #министър-председател #ГЕРБ #БСП #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници