Експерти искат отмяна на мораториума върху шистовия газ

Експерти искат отмяна на мораториума върху шистовия газ
Движението за енергийна независимост предупреди, че ако мораториумът не бъде премахнат, ще започнат подготовка за референдум, който ще се проведе по време на парламентарните избори. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Правителството да отмени мораториума за шистовия газ, защото нямало данни, че той е екологично опасен, настояват от Движението за енергийна независимост (ДЕН).

Според експертите, ако забраната не бъде отменена, от неправителствената организация още в началото на 2013 г. ще започнат подготовка за референдум за шистовия газ, който да се проведе по време на парламентарните избори, предаде БНР.

Според председателя на ДЕН Димитър Иванов, тежките екологични проблеми, до които може да доведат проучването и добивът на шистов газ са само изкуствено насаждани страхове.

Иванов смята,че мораториумът, който България наложи в началото на годината, е удар върху икономическото развитие на страната и продължава да ни прави зависими от руския енергиен гигант „Газпром".

Според него трябва да се окаже натиск върху парламентарното мнозинство.

„Ако видиме, че те продължават да шикалкавят по начина, по който шикалкавят седем-осем месеца, в нас узрява идеята, в началото на следващата година да започнеме подготовка за референдум за шистовия газ, който ще се проведе по време на парламентарните избори", заяви Иванов.

От движението смятат още, че България няма да има нужда от нова ядрена централа в следващите 10-15 години и единственото, което може да се направи за развитието на енергетиката, е удължаване на живота на Пети и Шести блок на АЕЦ „Козлодуй".

„Искат нова централа, за да печелят стотици милиони - цената на тока ще стане двойна и тройна. И трябва абсолютно да сме загубили разсъдъка си общество, да убиеме златната кокошка, за да тръгнеме да пълниме джобовете на Богомил Манчев, Румен Овчаров и разни други, които водят престъпна политика срещу България и са част от ядрено-енергийната мафия", смята още Иванов.

#Димитър Иванов #шистов газ #мораториум #Движение за Енергийна независимост #ДЕН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници