Пак няма кой депутат да издигне номинацията на СДС за конституционен съдия

Пак няма кой депутат да издигне номинацията на СДС за конституционен съдия
Знаетели как ви наричат? Наричат ви Предаде Бойку дух, заяви депутатът Михаил Михайлов (на снимката) към лидера си Емил Кабаиванов. Снимка: БГНЕС.
A A+ A++ A

Никой от шестимата депутати на СДС в парламентарната група на Синята коалиция няма да внесе в парламента кандидатурата на партията за член на Конституционния съд, обяви народният представител Михаил Михайлов.

„Когото и да номинира ръководството на партията, никой няма да издигне кандидатурата“, заяви синият депутат пред лидера на СДС Емил Кабаиванов в студиото на бТВ.

В отговор Емил Кабаиванов заяви, че поведението на сините в парламента е сбъркано, защото те би трябвало да представляват хората, които са ги избрали, и партията, която ги излъчва.

Кабаиванов обаче не пожела да даде отговор, дали ако откажат да внесат номинацията на СДС за конституционен съдия в парламента, шестимата депутати на партията ще бъдат изключени от нея така, както това се случи в понеделник с Мартин Димитров, Димо Гяуров и Ваньо Шарков.

„Не ми е някаква стихия да изключвам. Председателят на СДС не приема и не изключва. Това прави Националният съвет. Вие подценявате Националния съвет на СДС“, заяви Емил Кабаиванов и уточни, че преди евентуално да предложи някого за изключване, иска първо всеки от тях да се определи дали служи на СДС със своите действия.

До ожесточения конфликт в традиционната десница се стигна, след като ръководството и лидерът Емил Кабаиванов приеха предложението на премиера Бойко Борисов да излъчат свой кандидат за конституционен съдия за мястото на Венета Марковска и обещанието за подкрепа от парламентарното мнозинство на ГЕРБ.

Депутатите възприеха този ход като опит за предизборна коалиция с управляващите и отказаха да издигнат кандидатура за КС в Народното събрание.

След тяхната реакция президентът Петър Стоянов отказа да бъде номиниран под предлог, че има международни ангажименти.

Във вторник Емил Кабаиванов призова тримата изключени депутати да напуснат парламента.

„Моралната постъпка, която аз не очаквам от тях, е да напуснат парламента“, заяви лидерът на СДС.

Същото той поиска и от евродепутата Надежда Нейнски, която след изключването на тримата от СДС обяви в отворено писмо, че напуска партията.

„По нейно време бяха изгонени 2000 членове без съд и присъда. Тя си е избрала пътя. След като предпочита да бъде депутат от несъществуваща коалиция вече, аз не знам кого представлява в европарламента“, заяви партийният лидер.

„Парламентарната група не е втори център на партията, тя е функция на партията. Това, че девет човека не могат да намерят общ език с 15 000, не е проблем на 15 000“, коментира Кабаиванов в отговор на въпрос защо са изключени тримата депутати от партията и защо ръководството на сините задължи своите представители в Народното събрание да внесат все още неизвестната кандидатура за член на конституционен съдия.

Във вторник Емил Кабаиванов обяви, че е отишъл да разговаря с премиера по своя инициатива и е дал гласност на уговорката си с него.

„Политиката трябва да се прави на открито. Затова аз веднага излязох след срещата си с премиера, и то по мое искане“, уточни лидерът на СДС.

Според него България трябва да излезе от тази криза, не мнозинството. Кабаиванов уточни още, че не се надява някой да помага на СДС за изборите или да сглобява коалиция.

Михаил Михайлов пък упрекна Емил Кабаиванов, че под негово ръководство СДС не прави политика, а търси авторитет в „някакво кадруване“.

„Знаетели как ви наричат? Наричат ви Предаде Бойку дух“, заяви Михаил Михайлов към лидера си.

В разговора по телефона се включи и Ваньо Шарков, който заяви, че СДС „никога не е имал по-глупав председател“.

И според него изказванията и действията на Емил Кабаиванов нямат нищо общо с политиката и това, което интересува хората.

#Емил Кабаиванов #председател на СДС #Михаил Михайлов #депутат от СК #Петър Стоянов #Венета Марковска #конституционен съдия #КС #Надежда Нейнски #Димо Гяуров #Ваньо Шарков #СДС #ГЕРБ #Синята коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите