Радев: Институциите трябва ефективно да приобщават младите хора към своята работа

Радев: Институциите трябва ефективно да приобщават младите хора към своята работа
A A+ A++ A


Институциите трябва да приобщават младите хора към своята работа, към процесите по изработване и взимане на решения и към контрола на тяхното изпълнение. Това е и най-ефективният подход в прилагането на политики, насочени към младите хора. Това заяви президентът Румен Радев, който прие в президентската институция представители на Националния младежки форум, съобщиха прессекретариата на държавния глава.

Организацията представлява най-голямата младежка платформа в България, която обединява над 30 организации в цялата страна, а основната й мисия е да отстоява интересите на младите хора и да осигурява ефективен диалог с институциите, взимащи решения в областта на младежките политики.

Президентът подчерта, че решенията, които взимат институциите днес, влияят върху бъдещето на младите хора и за постигането на устойчивост и приемственост в работата им, част от тях следва да бъдат и младежките организации. Държавният глава посочи, че от началото на неговия мандат над 200 младежи са преминали през стажантската програма на президентската институция и днес те работят в различни сфери на публичната администрация, в бизнеса или неправителствения сектор.

„Големият проблем е липсата на дългосрочна перспектива по темата. Важните и стратегически теми, сред които е и бъдещето на младите ни хора, остават в неясното бъдеще“, посочи Румен Радев и допълни, че едва 6% от бюджета на Министерството на младежта и спорта в момента се насочват за реализацията на младежки политики. Президентът подчерта, че в условията на демографска криза страната ни следва да инвестира много повече средства за развитието на младите ни хора. Политиката, насочена към тях, следва да се фокусира както върху придобиване на знания и умения, така и за справянето с редица негативни явления като употребата на наркотици, затлъстяването, социалното отчуждаване и огромните регионални дисбаланси в развитието на страната.

Представителите на Националния младежки форум призоваха президентската институция да продължи ангажираността си към експертния и обществен дебат, посветен на политиките за младите хора, както и да продължи да поставя на вниманието на обществото и държавните институции значимостта на тази тема. От организацията благодариха за работата на служебния кабинет с премиер Гълъб Донев по отношение на приетата Национална стратегия за младежта с хоризонт 2021-2030 г., която е основният стратегически инструмент за планиране и прилагане на държавната политика за младежта в следващите 10 години и изразиха съжаление за липсата на достатъчна приемственост в работата на институциите.

Формирането и осъществяването на младежки политики не може и не трябва да е отговорност на една институция, правителство, парламент или политическа партия, а се нуждае от консенсус, приемственост и дългосрочна визия, призоваха младите хора.

Сред обсъдените въпроси на срещата бяха още подходите за насърчаване и правно регламентиране на младежката заетост, гражданската активност и доброволчеството. На срещата бе отчетено и че Законът за насърчаване на доброволчеството за 9-и път е бил приет на първо четене в Народното събрание, но все още липсва яснота за неговото бъдеще.

#Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите