Има риск от поскъпване на тока от 1 юли, смята енергийният министър

Има риск от поскъпване на тока от 1 юли, смята енергийният министър

Pixabay

A A+ A++ A

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов предупреди за сериозен риск токът за бита да поскъпне от 1 юли, когато КЕВР трябва да определи цените за следващите 12 месеца.

49-то Народно събрание гласува стопиране реформата в електроенергетиката с една година, при което освобождаването на цените на едро на тока за бита вместо от 1 юли тази година ще се случи от 1 юли 2025 г. Една от причините за това отлагане е дефицитът във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", който трябва да финансира в преходния период разликите в цените на борсата и регулирания пазар.

"Много е тежко състоянието на Фонд "Сигурност на електроенергийната система". В рамките на този месец проведох три срещи с ръководството на фонда. Натрупаният дефицит във фонда е сериозен. Към настоящия момент е над 450 млн. лв., като се очаква до края на регулаторния период, който ще приключи месец юни, да достигне 550 млн. лв.", посочи Малинов пред БНТ.

Според него няма как натрупаният дефицит в енергийни фонд да не се отрази върху цената на електроенергията за бита, защото в следващия регулаторен период, ако КЕВР спазва стриктно нормативната база, този натрупан дефицит трябва да бъде компенсиран. "Има сериозен потенциал от поскъпване на цената на електроенергията от 1 юли 2024 г.", заяви Малинов.

Служебният министър на енергетиката обяви, че следващият месец ще бъдат предложени конкретни мерки, за да бъде компенсиран дефицитът във фонда и да бъде минимизиран "ценовия удар" за домакинствата. Той уточни, че с последните законови промени, НЕК ще запази функцията на обществен доставчик още една година, което означава, че ще може да определя кои производители на електроенергия ще влязат в микса на цената на тока на регулирания пазар.

Припомняме, че НС задължи Министерството на финансите да върне в енергийния фонд 1 млрд. лв., именно за да няма риск от повишение на цените на тока за бита от 1 юли. Наскоро от МФ увериха, че парите ще бъдат осигурени и насочени към фонда.

Министър Малинов напомни, че не е отложена либерализацията на пазара, тъй като датата на пълната либерализация на пазара на битовите потребители на електроенергия се запазва 1 януари 2026 г. До тогава цените на тока за домакинствата ще останат регулирани.

Малинов коментира и договора с турската държавна компания "Боташ" за доставка на природен газ.

"Предоговарянето на договора за достъп до турската газова мрежа с държавната компания "Боташ" няма да е лесно, но съм умерен оптимист за предоговарянето", каза той. "Аз съм научен, че всяко решение на Народното събрание трябва да бъде изпълнено. Има решение да се предоговори договора с "Боташ". Проведох веднага среща с турския енергиен министър и заявих категоричната ни позиция. Няма да е лесно да бъде предоговорен договора, тъй като Турция е постигнала икономическа изгода от него, но имаме разбирането, че договорът е подписан при друга икономическа среда", обясни Малинов.

Народното събрание задължи енергийното министерство в края на април да бъде предоговорен контракта с "Боташ" заради неизгодни клаузи. Договърт бе подписан по време на служебния кабинет на Гълъб Донев, той е за 13 години и предвижда България да плати по него повече от 2.2 млрд. долара. Според договора, страната ни е длъжна всеки ден да плаща по 500 000 долара за достъп и пренос на газ през турската газова система, независимо дали пренася количества или не, пише Сега.

#КЕВР #поскъпване на тока #Владимир Малинов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите