Плевнелиев настоя за публичен дебат в КС и за избора на главен прокурор

Плевнелиев настоя за публичен дебат в КС и за избора на главен прокурор
Президентът още един път заяви, че застава плътно зад Конституцията и ще продължава да го прави и за в бъдеще. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Всички кандидати за главен прокурор да излязат пред камерите със своите концепции и със своята визия, посъветва президентът Росен Плевнелиев.

Миналия четвъртък стана ясно, че кандидатите, предложени във Висшия съдебен съвет (ВСС) за главен прокурор, са вече трима - това са Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов.

Според него кандидатите за освободеното от Борис Велчев място трябва да говорят, да дават интервюта, трябва да им бъдат задавани много въпроси и около тях да има широк обществен дебат, предаде БГНЕС.

„Сега е моментът неправителствените организации, както и всеки, който има мнение по въпроса, да излезе и да го каже“, каза Росен Пленвелиев.

„Само тогава ще можем да изберем правилния кандидат“, каза президентът, добавяйки, че в хода на публичния дебат около кандидатурите за обвинител номер едно фокусът трябва да попада „не върху човека, а върху концепцията“.

Държавният глава се надява да има и дебат около кандидатурите за следващия член на Конституционния съд (КС) от квотата на Народното събрание.

„Крайно време е днес парламентът отново да излезе напред и да направи своя дебат публичен“, смята президентът. Самият той е убеден, че следващата кандидатура не трябва да е плод на партийни договорки.

Президентът коментира и намерението на независимия депутат Димитър Чукарски, който бе един от депутатите, номинирали Венета Марковска за съдия в КС, да предложи промени в Закона за Конституционния съд.

Предложението на Чукарски е да отпадне текстът, според който държавният глава присъства на полагането на клетва на конституционните съдии.

„С моите действия аз застанах плътно зад Конституцията и ще продължавам да го правя за в бъдеще", заяви президентът.

Росен Плевнелиев си тръгна от церемонията по полагане на клетва от конституционните съдии точно преди съдия Венета Марковска да положи своята клетва - прецедент в историята на Конституционния съд от 1991 г., когато е основан. Така Марковска не успя да положи клетвата си като конституционен съдия.

#Президент на България #Росен Плевнелиев #избор #дебати #главен прокурор #КС #Конституционен съд #конституционен съдия #Народно събрание #Димитър Чукарски #Конституция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници