„Възраждане“: България ще е готова за еврозоната след 2043-а година

„Възраждане“: България ще е готова за еврозоната след 2043-а година

canav

A A+ A++ A

Поискали сме Евростат да дойдат и да направят проверка на работата на НСИ, защото хора като Асен Василев се опитваха да изчакат един прозорец от време, за да могат с лек натиск да свалят критерия за инфлация и България да влезе от 1 януари 2025-а година в еврозоната. Това няма да се случи, а юни предстои да получим редовния конвергентен доклад на Европейската централна банка, който ще покаже, че България не покрива критериите и вратата за еврозоната от 1 януари 2025-а година ще остане затворена. Това заяви столичният общински съветник от „ВъзражданеДеян Николов пред журналисти в парламента.

„Това, което ще се опитат най-вероятно да направят евроатлантическите партии, е да поискат извънреден конвергентен доклад, на който има право всяка държава. Такъв бихме могли да поискаме догодина, но те искаха да го направят наесен, когато евентуално инфлацията може да е под съответните стойности, но това е малко вероятно да се случи“, допълни Николов.

Той обясни, че предстои и проблем с бюджетния дефицит.

Политиката, която водеше Асен Василев, доведе до структурни проблеми с бюджета и имам информация, че е много вероятно Евростат да изчисли, че за 2023 г. дефицитът на касова основа на България не е бил под 3 процента, посочи той.

На въпрос кога България ще бъде готова да влезе в еврозоната, Деян Николов отвърна, че това може да се случи „след 2043-а година."

#еврозоната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино